Категорія
Новини
Дата

Україна отримає перші €2,5 млрд із заморожених російських активів наступного тижня – Боррель

1 хв читання

Україна отримає €2,5 млрд з непередбачених доходів від заморожених російських активів на початку липня. Про це повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель 24 червня у Люксембурзі, пише Інтерфакс-Україна

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі 

  • «У нас є механізм, що дозволяє зробити це швидко. Перший транш грошей надійде наступного тижня, у липні. Другий – через місяць», – пообіцяв Боррель. Він уточнив, що йдеться про €2,5 млрд.
  • За його словами, Брюссель має юридичну процедуру, що дає змогу уникнути будь-яких блокувань з боку деяких країн ЄС.

Контекст

ЄС розробив юридичний обхідний шлях, щоб уникнути вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських активів цього року. План, який дозволить G7 надати Києву кредит на $50 млрд, обговорять у Брюсселі 24 червня.

Угорщина, найбільш проросійська країна ЄС, вже давно виступає проти того, щоб блок надавав колективну військову підтримку Україні. Будапешт також блокує сім інших рішень, повʼязаних з озброєнням Києва, на суму близько €6,6 млрд.

13 червня лідери G7 ухвалили виділення Україні $50 млрд. Київ отримуватиме гроші як грант. Для цього країни-донори братимуть кредити, але платити за ними будуть з доходів від заморожених російських активів.

Рішення G7 дає змогу Україні видихнути та планувати бюджет на 2025 рік, заявив міністр фінансів Сергій Марченко

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд