Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $1,5 млрд пільгового кредиту від Канади

До державного бюджету України від Канади надійшло 2 млрд канадських доларів ($1,5 млрд) кредиту на пільгових умовах, повідомляє Міністерство фінансів. Фінансова допомога надійшла в рамках продовження угоди, підписаної 8 серпня 2022 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Додатковий кредит надається на строк у 10 років, процентна ставка – 1,5% річних. Пільговий період становить 4,5 роки від дати надходження коштів.
  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, з лютого 2022 року бюджетна допомога Канади досягла $5,1 млрд.
  • Премʼєрміністр Денис Шмигаль повідомив, що отримані Україною 2 млрд канадських доларів допоможуть Уряду профінансувати соціальні виплати.
  • Загальна сума прямої бюджетної підтримки від Канади з початку 24 лютого 2022 року становить майже 7 млрд канадських доларів.
  • З урахуванням отриманого раніше кредиту від ЄС у обсязі €4,5 млрд, обсяг зовнішнього фінансування у березні вже перевищив $6,3 млрд доларів. До кінця місяця очікується ще надходження $0,9 млрд від МВФ.
  • Для порівняння, у січні обсяг зовнішнього фінансування України склав лише $0,4 млрд, у лютому — $0,8 млрд. А минулого року середньомісячне фінансування становило $3,5 млрд. Отже, навіть після отримання траншу МВФ Україна ще відставатиме від минулорічного темпу фінансування, що викликане передусім зупинкою фінансування з боку США.

Контекст

Востаннє до державного бюджету України від Канади надходило 2,4 млрд канадських доларів ($1,8 млрд) ще у березні минулого року. Кошти надавалися через механізм адміністративного рахунку Міжнародного валютного фонду. 

Учора, 20 березня, Україна отримала €4,5 млрд в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility. Наступний транш обсягом €1,5 млрд в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами виконання реформ, та позитивної оцінки Єврокомісії.

У рамках перехідного фінансування перед Україною на порядку денному стоїть 5 реформ у наступних сферах: управління державними фінансами, боротьба з корупцією, та розвиток бізнес-середовища тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні