Категорія
Новини
Дата

Україна отримала перші €4,5 млрд в рамках програми Ukraine Facility від ЄС

Україна отримала €4,5 млрд в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility, повідомив прем’єрміністр Денис Шмигаль. Загалом пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд розрахований на чотири роки. За даними Міністерства фінансів, наступний транш обсягом €1,5 млрд в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами виконання реформ, та позитивної оцінки Єврокомісії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шмигаль подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за підтримку, яка зміцнює економічну та фінансову стабільність України.
  • Своєю чергою фон дер Ляєн зазначила, що Єврокомісія щойно виділила €4,5 млрд з пакету на €50 млрд Ukraine Facility. 
  • «І я рада отримати План України, який збільшить інвестиції і зробить ближчою до нашого союзу», – сказала вона.
  • За словами Міністра фінансів України Сергія Марченка, залучені кошти допоможуть своєчасно та у повному обсязі профінансувати першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету.
  • У рамках перехідного фінансування перед Україною на порядку денному стоїть 5 реформ у наступних сферах: управління державними фінансами, боротьба з корупцією, та розвиток бізнес-середовища тощо.
  • Наступний транш на €1,5 млрд в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами задовільного виконання таких реформ, та позитивної оцінки Європейської комісії. 

Контекст

1 лютого Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

€50 млрд у межах Ukraine Facility буде спрямовано на бюджетну підтримку (€38,27 млрд), інвестиційний фонд (€6,97 млрд), технічну та адміністративну підтримку (€4,76 млрд).

18 березня Кабінет міністрів затвердив план Ukraine Facility, за яким Україна має отримати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд, найближчим часом його мали передати Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ Україна зможе отримати близько €16 млрд цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні