Категорія
Новини
Дата

Україна отримала перші €4,5 млрд в рамках програми Ukraine Facility від ЄС

1 хв читання

Україна отримала €4,5 млрд в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility, повідомив прем’єрміністр Денис Шмигаль. Загалом пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд розрахований на чотири роки. За даними Міністерства фінансів, наступний транш обсягом €1,5 млрд в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами виконання реформ, та позитивної оцінки Єврокомісії.

Ключові факти

  • Шмигаль подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за підтримку, яка зміцнює економічну та фінансову стабільність України.
  • Своєю чергою фон дер Ляєн зазначила, що Єврокомісія щойно виділила €4,5 млрд з пакету на €50 млрд Ukraine Facility. 
  • «І я рада отримати План України, який збільшить інвестиції і зробить ближчою до нашого союзу», – сказала вона.
  • За словами Міністра фінансів України Сергія Марченка, залучені кошти допоможуть своєчасно та у повному обсязі профінансувати першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету.
  • У рамках перехідного фінансування перед Україною на порядку денному стоїть 5 реформ у наступних сферах: управління державними фінансами, боротьба з корупцією, та розвиток бізнес-середовища тощо.
  • Наступний транш на €1,5 млрд в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами задовільного виконання таких реформ, та позитивної оцінки Європейської комісії. 

Контекст

1 лютого Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

€50 млрд у межах Ukraine Facility буде спрямовано на бюджетну підтримку (€38,27 млрд), інвестиційний фонд (€6,97 млрд), технічну та адміністративну підтримку (€4,76 млрд).

18 березня Кабінет міністрів затвердив план Ukraine Facility, за яким Україна має отримати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд, найближчим часом його мали передати Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ Україна зможе отримати близько €16 млрд цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні