Україна отримала $1,5 млрд від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $1,5 млрд від Японії та Великої Британії через механізм Світового банку

Getty Images

Україна отримала через механізм Світового банку $1,5 млрд позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» (Growth Foundations Development Policy Loan – DPL) від Японії та Великої Британії, повідомляє Міністерство фінансів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фінансування складається з гарантії уряду Японії через цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) обсягом $984 млн та гарантії Великої Британії на суму $516 млн.
  • До загального фонду державного бюджету надійшло $1,4 млрд. З метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України програмою передбачена капіталізація відсотків з японських коштів у сумі $99,54 млн. 
  • Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що залучене фінансування буде спрямовано для підтримки ключових пріоритетів держбюджету.
  • Передумовою отримання траншу стало виконання Україною необхідних 8 вимог за програмою, зокрема це гармонізація митного та податкового законодавства України до норм ЄС, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності у системі електронних закупівель. 

Контекст

26 березня рада директорів Світового банку схвалила позику DPL після чого Марченко та регіональний директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, Регіон Європи та Східної Азії Аруп Банерджі підписали відповідну угоду про позику. 

У березні Україна отримала $9 млрд міжнародної допомоги – це рекорд від початку великої війни, йдеться у інфографіці Forbes Ukraine. Березень стане найбільшим місяцем за сумою міжнародного фінансування для України з початку повномасштабного вторгнення. Попередній рекорд був у квітні 2023 року – $5,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні