Категорія
Новини
Дата

Світовий банк схвалив кредит для України на $1,5 млрд під гарантії Японії та Великої Британії

У вівторок, 26 березня, рада директорів Світового банку схвалила для України новий кредит на підтримку політики розвитку обсягом $1,5 млрд, повідомляє Міністерство фінансів. Очікується, що кошти надійдуть до держбюджету України до кінця березня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Позика «Основи зростання» фінансується через цільовий фонд ADVANCE Ukraine ($984 млн), який підтримало Міністерства фінансів Японії, а також під гарантії уряду Великої Британії ($516 млн).
  • За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, залучені кошти будуть спрямовані на підтримку державного бюджету України та відновлення економіки, фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків держбюджету.
  • Водночас з метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України в рамках позики DPL2024 на найближчі роки, з японських коштів Угодою про позику DPL передбачена капіталізація відсотків у сумі $99,54 млн.
  • Після схвалення позики радою директорів Світового банку Марченко та регіональний директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, Регіон Європи та Східної Азії Аруп Банерджі підписали відповідну угоду про позику.
  • Очікується, що кошти надійдуть до Держбюджету України вже до кінця березня цього року.

Контекст

Проект DPL спрямований на підтримку проведення реформ в Україні, а кошти зараховуються до загального фонду державного бюджету єдиним траншем за результатами виконаних до її підписання завдань.

Головні напрями реформ стосувалися вдосконалення корпоративного управління, стимулювання відновлювального енергогенерування, впровадження аграрних нот, як нового інструменту для отримання фінансування фермерами, зміцнення фінансового сектору через поліпшення доступу бізнесу до фінансування (за програмою «Доступні кредити 5-7-9»). А також імплементації митного та податкового досвіду ЄС до українського законодавства, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності замовників у системі електронних закупівель.

Цього місяця Україна вже отримала кредит від ЄС у обсязі €4,5 млрд, а 21-го березня надійшов кредит від Канади у 2 млрд канадських доларів ($1,5 млрд). 22-го березня до державного бюджету України надійшла позика на $230 млн від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».

25 березня Україна отримала четвертий транш фінансування на суму $880 млн (663,9 млн СПЗ) від МВФ у рамках програми механізму розширеного фінансування (EFF).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні