Україна офіційно почала сезон відбору газу із ПСГ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна почала найпізніший за останнє десятиліття відбір газу з ПСГ

«Укртрансгаз» 7 листопада розпочав відбір газу зі сховищ Фото Getty Images

Оператор газосховищ – «Укртрансгаз» – 7 листопада розпочав відбір газу із ПСГ. Це найпізніший офіційно зафіксований початок відбору газу за останнє десятиріччя, йдеться у повідомленні компанії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі відбір газу ведеться на одному газосховищі, яке було обрано для старту відбору через максимальну гнучкість у регулюванні технологічних режимів. 
  • В УТГ зазначили, що рекордно пізній старт відбору цього року пов’язаний із кількома основними факторами: сприятливими погодними умовами; підвищенням інтересу до закачування газу в українські ПСГ з боку компаній-нерезидентів; загальним скороченням рівня енергоспоживання.
  • «Наразі можемо сказати, що система успішно пройшла сезон закачування та готова до проходження опалювального сезону. Ми розуміємо, що перед нами стоять непрості виклики та найважча зима в історії незалежної України. Однак до роботи, як завжди, готові та зробимо все від нас залежне, щоб у домівках, прихистках, лікарнях, школах і садочках України було тепло», – зауважив голова «Укртрансгазу» Сергій Перелома.

Контекст

Міненерго прогнозує, що споживання газу під час опалювального сезону 2022–2023 зменшиться на 40%, порівняно з минулим. За даними Міненерго, прогнозне споживання газу в осінньо-зимовий період складатиме близько 11,7 млрд куб. м. Для порівняння, минулого опалювального сезону було використано 19,4 млрд. Кабмін наразі шукає додаткові 3–4,9 млрд куб. м газу для проходження опалювального сезону, враховуючи різні сценарії.

Україна має домовленості зі США про надання від американських видобувників 2 млрд куб. газу протягом четвертого кварталу цього року й першого кварталу наступного, заявляв раніше премʼєр Денис Шмигаль.

Сьогодні він зазначив, що Україна має достатньо накопиченого газу та вугілля для проходження опалювального сезону. За словами Шмигаля, у газосховищах є 14,6 млрд кубометрів газу, а на складах ТЕС і ТЕЦ – 1,5 млн т вугілля, що майже вдвічі більше, ніж необхідні гарантовані запаси. Шмигаль додав, що відносно м’яка осінь та економія енергоресурсів дозволяє Україні закачувати газу більше, ніж його відбирається.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні