Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує на газ із США та Норвегії. Шмигаль розповів про підготовку до зими

В осінньо-зимовий період Україна буде забезпечена необхідною кількістю енергоресурсів, повідомив на пресконференції прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, до 1 жовтня буде накопичено 14,5-15 млрд кубів газу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Україна має домовленості зі США про надання від американських видобувників 2 млрд куб. газу протягом четвертого кварталу цього року й першого кварталу наступного, зазначив Шмигаль. «Ведемо перемовини з північними країнами, зокрема з Норвегією про надання фізичних об’ємів газу для України», – каже голова уряду.

- Шмигаль заявив, що хоч опалювальний сезон буде одним із найважчих, Україна для його стабільного проходження матиме достатньо газу й буде забезпечена вугіллям.

- Загалом, за словами прем’єра, зараз Україна має 2,2 млн т вугілля. Це найбільші запаси за останні роки на цей період. Шмигаль запевнив, що до початку опалювального сезону буде накопичено до 2,5 млн т. Таким чином буде задіяна максимальна спроможність складських потужностей.

- Уряд готується до різних сценаріїв проходження опалювального сезону, в тому числі й до тих, що пов’язанні з військовими ризиками, зазначив премʼєр.

- Окрім ресурсів, уряд працює над забезпеченням матеріально-технічної бази: вже закуплено майже 1500 мобільних генераторів, десятки резервних котлів, близько 100 електростанцій тощо. Також продовжує надходити обладнання від міжнародних партнерів у якості гуманітарної допомоги.

Контекст

Міненерго прогнозує, що споживання газу під час опалювального сезону 2022-2023 зменшиться на 40%, порівняно з минулим. За даними Міненерго, прогнозне споживання газу в осінньо-зимовий період складатиме близько 11,7 млрд куб. м. Для порівняння, минулого опалювального сезону було використано 19,4 млрд. Кабмін наразі шукає додаткові 3-4,9 млрд куб. м газу для проходження опалювального сезону, враховуючи різні сценарії.

Європу охопила найгірша енергетична криза за останні 50 років, оскільки Росія скорочує постачання газу у відповідь на санкції, запроваджені через її вторгнення в Україну. Різке зростання цін посилило кризу вартості життя та поставило економіку на межу рецесії.

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg. За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.

Президент Володимир Зеленський вважає, що ця зима буде найскладнішою для всього світу і вирішить майбутнє України та Європи. За словами президента, Росія робить усе, щоб за ці 90 днів зламати опір України, Європи та світу. Зеленський назвав цей період «останнім аргументом» Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні