Категорія
Новини
Дата

Україна почала торгувати електроенергією з Румунією за європейськими правилами

Україна з 3 листопада відновлює торгівлю електроенергією з Румунією завдяки спільним аукціонам з доступу до міждержавних електропереж, повідомляє профільне видання Ex&Pro Consulting.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Україна та Румунія провели перший спільний аукціон 2 листопада. 200 МВт – запропонована максимальна пропускна спроможність на експорт, 400 МВт – на імпорт, за даними «Укренерго». 
  • 32% запропонованої пропускної спроможності для експорту викупили Сіпіджі Енерджі, ДТЕК Західенерго, Енерго Ресурс Рі Груп.
  • Дев’ять компаній викупили 44% запропонованої пропускної спроможності для імпорту до Румунії.
  • 3 листопада має бути фактично імпортовано 186 МВт·год, експортовано – 95 МВт·год, за даними європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.
  • «Укренерго» очікує, що спільні аукціони з іншими країнами – Польщею, Словаччиною та Угорщиною – запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO (Joint auctioning Office) з початку 2024 року, написав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький на сторінці у Facebook.

Контекст

У 2022-ому Україна успішно експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня та заробила на цьому майже $590 млн, за даними Державної митної служби. Але 10 жовтня 2022-го довелося заборонити експорт через російські масовані обстріли енергоінфраструктури.

У 2023-му експортний сезон розпочався лише у квітні, хоча енергосистема була профіцитною ще з середини лютого. 7 квітня Україна відновила експорт електроенергії у Молдову, 12 квітня – у Польщу, а 17 квітня – у Словаччину. Менш ніж за тиждень експорт до Словаччини припинився.

Румунія та Угорщина відмовилися купувати українську електрику: вони вимагали проведення спільних аукціонів, для яких ще треба було підготувати нормативно-правову базу.

Без спільних аукціонів Україні цьогоріч продала електрики у Європу на понад 176 млн грн, або в 50 разів менше, ніж торік, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine. Найбільші експортери за дев’ять місяців 2023-го – дві компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова – «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг», а також державна «Укргідроенерго», за даними ExPro Consulting.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні