Категорія
Новини
Дата

Україна просить у США ракети великої дальності для ударів по військових обʼєктах РФ у Криму. Звідти запускають іранські дрони – WSJ

Українські офіційні особи наполягають на наданні ракет більшої дальності для завдання глибших ударів по контрольованій Росією території, включаючи Крим, що викликає питання про те, наскільки адміністрація президента США Джо Байдена підтримуватиме військові цілі Києва, пише The Wall Street Journal.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Офіційні особи США закликали Україну зосередитися на бойових діях у східній та південній частинах країни, особливо навколо Харкова та Херсона, де вона досягла найбільших успіхів після вторгнення Росії. Тим часом, українські офіційні особи відроджують свої заклики до більшої кількості озброєнь, у тому числі передових систем, таких як система тактичних ракет армії США або ATACMS, заявили представники Конгресу та США.
  • Ці ракети великої дальності частково призначені для завдання ударів по Криму, який Росія використовує як базу для запуску безпілотників іранського виробництва, кажуть представники Конгресу та України. 
  • Президент Байден досі відмовлявся надати Україні ATACMS, яка здатна проникати вглиб території Росії.
  • «Причиною, через яку ми не даємо їм цю зброю, є розбіжності щодо завдання ударів по цілям у Криму», – заявив представник Конгресу.
  • Військовий аташе України у Вашингтоні генерал-майор Борис Кременецький заявив у четвер, що Росія переважно використовує надані Іраном безпілотники для атак на громадянську інфраструктуру. Він додав, що Україна використовує системи ППО, щоб помʼякшити загрозу, але також прагне атакувати обʼєкти, з яких злітають та керуються безпілотники.
  • Хоча американська мобільна ракетна установка Himars, яка вже надана Києву, є ефективною системою для цієї мети, він додав, що Україна хоче придбати системи більшої дальності, які можна було б запускати з пускової установки Himars. Він не назвав ракету ATACMS та відмовився обговорювати цілі в Криму. «Ми шукаємо ракети великої дальності для Himars», – сказав він на вебінарі, організованому лондонським Міжнародним інститутом стратегічних досліджень. «Нам потрібно вразити кілька цілей на окупованій українській території».
  • Офіційні особи США стверджують, що ракети більшої дальності не потрібні для нинішньої війни України, і вважають, що Москва побачить у цьому ескалацію, вище керівництво Росії вже порушило питання про використання ядерного арсеналу країни.
  • Минулого місяця МЗС Росії попередило, що якщо Вашингтон поставить Києву ракети більшої дальності, він перейде «червону лінію» і стане «стороною конфлікту».
  • За словами представників Конгресу, українські офіційні особи заявили американським законодавцям, що серед причин, з яких вони хочуть завдати удару по авіабазі у Криму за допомогою ATACMS, є те, що звідти Росія запускає безпілотники іранського виробництва. 

Контекст

Останнім часом окупанти збільшили кількість ракетних ударів по цивільній та критичній інфраструктурі. Минулого тижня окупанти обстріляли гуманітарну колону у Запоріжжі, повідомлялось про десятки загиблих і 50 поранених. Окрім цього росіяни обстріляли місто Дніпро з «Іскандерів»: одна людина загинула, пʼятеро поранені, також ракетами влучили у багатоповерхівку в Миколаєві, девʼять осіб поранено. 

4 жовтня ворог обстріляв Харків, у Новобаварському районі ракетний удар пошкодив критичну інфраструктуру. 

5 жовтня окупанти атакували дронами-камікадзе Білу Церкву.

Вчора російські окупанти завдали сім ракетних ударів по багатоповерхівках Запоріжжя, є загиблі. За словами Старуха, росіяни завдали ракетних ударів по багатоповерхівках. Зокрема, по центральній частині міста, по проспекті Соборному. За останніми даними Міськради, двоє людей загинуло і 10 постраждало, рятувальні роботи тривають.

Сьогодні вранці окупанти завдали по Запоріжжю ракетного удару, також росіяни вперше застосувати іранські БПЛА Shahed-136 для атаки на обласний центр.

Вночі, 7 жовтня, ворог атакував Миколаїв безпілотними дронами-камікадзе. «В результаті чого виникла пожежа даху двоповерхової будівлі в одному з районів Миколаєва. Без жертв та постраждалих», повідомила Миколаївська ОВА.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні