Категорія
Новини
Дата

Україна проситиме ЄС про виняток для біженців, яким загрожує подвійне оподаткування

Уряд України буде просити Європейський Союз про виняток для українців-біженців, яким загрожує подвійне оподаткування. Про таке рішення Економічного штабу при Мінекономіки повідомив член штабу Михайло Кухар, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінекономіки відправить лист до всіх податкових відомств та урядів країн ЄС із проханням застосувати «ковідний прецедент», коли багато людей через скасування авіарейсів виявилися вимушено не в країнах свого податкового резидентства і до них не було застосовано «правило податкового резидентства 180 днів».
  • Листа підпише перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко, яка очолює Економштаб і схвалила таку пропозицію.
  • Також готуються зміни до відповідних інструкцій Нацбанку та Державної податкової служби, щоб дозволити українським фізособам-підприємцям відкривати рахунки в закордонних банках.

Контекст

Раніше Європейська бізнес-асоціація закликала уряд вирішити питання податкового резидентства українських громадян за кордоном, оскільки, перебуваючи за межами країни понад 183 дні, вони можуть бути визнані резидентами країни перебування та виникне ризик подвійного оподаткування.

Україна має угоди про соціальне забезпечення з деякими країнами ЄС, що надають звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, якщо український роботодавець відряджає працівника для роботи в іншу країну. Проте в більшості випадків тимчасове перебування громадян України на території інших країн не зумовлено відрядженням та не оформлено як таке. Крім того, з великою кількістю країн Україна не має угод про соціальне забезпечення.

За даними ООН, наразі найбільше українських біженців у Європі набули статусу тимчасового захисту в Польщі – понад 1,2 млн, Німеччині – 670 000, Чехії – 413 000, Італії – 150 000, Іспанії – 133 000, Болгарії – 129 000, Франції – 96 500, Словаччині – 86 800 та Австрії – 78 200. Більшість із них залишили Україну наприкінці лютого та в березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні