Категорія
Новини
Дата

Україна може підвищити податки на догоду МВФ у разі припинення допомоги від США – Bloomberg

Україна розглядає план, що включає розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків та скорочення видатків, щоб заткнути діру в бюджеті, у спробі отримати гроші від Міжнародного валютного фонду, якщо допомога США залишиться заблокованою, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Українські чиновники мають намір запропонувати цей план МВФ під час візиту місії до Києва наступного тижня, за словами джерел.
  • Ці заходи необхідні, щоб запевнити МВФ, що Україна зможе обслуговувати свої борги, якщо союзники не зможуть надати допомогу, що є умовою її кредитної програми на суму $15,6 млрд.
  • Співробітники МВФ на чолі з головою місії фонду в Україні Гевіном Греєм відвідають Київ на три дні, починаючи з 12 лютого, перед офіційними переговорами щодо України у Польщі, повідомили джерела. Візит передує розгляду МВФ кредитної програми, яка розпочнеться пізніше цього місяця і дасть змогу отримати транш допомоги у розмірі $900 млн.
  • Україна запропонувала обговорити з МВФ «план дій» на випадок припинення надання іноземної допомоги, повідомив НБУ у коментарі Bloomberg News. Згідно з заявою, регулятор, як і раніше, очікує, що допомога відновиться «найближчими місяцями», і МВФ поділяє цю точку зору.
  • За даними агентства, Міністерство фінансів та НБУ вважають, що існує ризик того, що рада директорів МВФ не схвалить наступну виплату кредиту без бюджетного плану, якщо кошти США, як і раніше, будуть заблоковані, повідомив український чиновник. Цього року Київ мав отримати $5,3 млрд за програмою МВФ.
  • За словами чиновника, ключовим джерелом коштів для заміни коштів із США стане розширення внутрішніх державних запозичень. Українські банки високоліквідні, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть вкладати кошти, які утримуються від кредитування через військові ризики, у високоприбуткові державні облігації. Чиновник вважає, що цього року це може принести щонайменше $5 млрд доходу. За словами урядовця, Кабмін може також підвищити податки або скоротити витрати, якщо це необхідно.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн у грудні і закликала інші країни та кредиторів виконати свої зобовʼязання.

Конгрес США тривалий час блокує понад $60 млрд фінансування України, запрошеного президентом Джо Байденом, більша частина якого призначена для озброєнь. 

8 лютого Сенат США ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Однак деякі республіканці в Палаті представників категорично виступають проти допомоги Україні, інші хочуть відновити дебати щодо стримування хвилі міграції через кордон США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні