Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує стати членом ЄС через два роки – Шмигаль

Україна має велику амбіцію до кінця цього року виконати всі сім умов, які було поставлено Брюсселем за кандидатський статус авансом, і стати членом Євросоюзу за два роки. Про це сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль на 17-й щорічній конференції YES, яку організовує Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Шмигаль зазначив, що уряд аналізував, як проходили шлях до ЄС інші країни: він займав сім, вісім і навіть 10 років. 
  • «Ми маємо пройти цей шлях максимум за два роки і реалізувати нашу велику амбіцію – стати членом ЄС», – наголосив премʼєр.
  • Голова уряду подякував українським захисникам за те, що вони «дають змогу планувати Україні своє європейське майбутнє».

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до ЄС. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня цього року.

Випадок України унікальний – разом з кандидатством ЄС оприлюднив сім вимог, які країна має виконати, щоб зберегти статус. Тобто Україна отримала кандидатство «авансом», зазвичай умови для його отримання країні оголошують до рішення, а не після.

Серед вимог:

  • реформа Конституційного Суду;
  • судова реформа;
  • зміни антикорупційної політики, призначення керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • антиолігархічний закон;
  • гармонізація аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Єврокомісія надасть Україні оцінку як країні – кандидату на вступ до ЄС наступного року, сказав 5 вересня у Брюсселі єврокомісар з переговорів про розширення та європейську політику сусідства Олівер Варгеї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні