Категорія
Новини
Дата

Рекорд по соняшнику і втрата частки на глобальному ринку пшениці. Прогнози врожайності українського агросектору від Алекса Ліссітси

У 2022 році Україна посіяла на 45% менше озимих зернових. На які обсяги українського зерна можна очікувати у 2023 і 2024 роках, розповів СЕО аграрної компанії ІМК Алекс Ліссітса в прямому ефірі постійного проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В 2022 році Україна посіяла на 45% менше озимих зернових. «Це повʼязано частково з тим, що в нас території окуповані, що пізно і довго збирали врожай», – каже Ліссітса. 
  • За його словами, якщо цього року 50% посівів в Україні будуть продовольчими, а 50% – фуражними, то в середньому країна може отримати 7–8 млн т продовольчого зерна. «Цього повністю вистачає, щоб забезпечити внутрішні потреби», – додає Ліссітса. 
  • Цього року Україна не зможе зберегти свою частку на глобальному ринку пшениці. В попередні роки вона становила 10%. 
  • За прогнозами експертів Українського клубу аграрного бізнесу, очікується, що у 2023 році пізніх зернових культур буде посіяно на площі до 3 млн га. Зазвичай Україна сіяла 5 млн га, коментує Ліссітса.
  • Також Україна може піти з глобального ринку кукурудзи, припускає він. Це може статися в тому випадку, якщо валовий врожай культури не перевищить 15 млн т.
  • У цьому сезоні аграрії зробили ставку на олійні культури. «Цього року точно буде рекорд по соняшнику, можливо, буде рекорд по сої, – прогнозує Ліссітса. – Рекорд буде, найімовірніше, і по ріпаку, його посіяли того року багато, і він у непоганому стані зараз».
  • За словами Ліссітси, у 2024 році вийти на довоєнні обсяги, це 100 млн т зернових та олійних, буде важко. «Україна суттєво погіршить свої позиції на глобальних ринках зернових культур. У нас 2 млн га землі заміновані або знаходяться в зоні бойових дій», – додає він. 

Алекс Ліссітса на щотижневому проєкті «Business Breakfast з Володимиром Федоріним»

Контекст

Алекс Ліссітса – генеральний директор Індустріальної молочної компанії (ІМК). У 2022 році компанія входила до десятки найбільших агрохолдингів України. 120 000 га земельного банку компанії знаходяться у Полтавській, Сумській і Чернігівській областях. Останні дві зазнали масштабної атаки з боку російських військових. 

У 2021-му українськими аграріями було зібрано понад 106 млн т зерна, що є абсолютним рекордом. У 2022 році врожай міг бути ще вищим за рахунок покращення технологій вирощування та збільшення посівних площ високорентабельних культур. Але після початку повномасштабного вторгнення близько 30% озимих посівів опинилося на території активних бойових дій або під окупацією. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні