Україна вперше зібрала понад 100 млн тонн агрокультур. Чому врожай б'є рекорди
Категорія
Новини
Дата

Україна вперше зібрала понад 100 млн тонн агрокультур. Чому врожай б'є рекорди

2 хв читання

Рік ще не закінчився, а Україна вже встигла продати агропродукції на понад $24 млрд – на 22% більше, ніж у 2020 році. Як місцевим фермерам вдалося зібрати рекордний урожай

Українські аграрії зібрали 107 млн тонн зернових та олійних культур, свідчать дані у звіті Альфа-банк. Такого не було за всю історію України, сказав міністр агрополітики Роман Лещенко.

Як українським аграріям це вдалося? Фермери стали більше використовувати якісне насіння, сучасну техніку та засоби захисту рослин – все це сприяло підвищенню врожайності, каже президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов. «Погода у цьому році також була гарною: було достатньо опадів і сонячних сухих днів, коли це було потрібно», – каже він. За словами Тетяни Адаменко, голови відділу агрометеорології Гідрометцентру, у 2021 році в Україні вперше за 20 років не було посухи.

Найбільше зерна намолотили у Вінницькій – 6,7 млн тонн, Чернігівській – 6,2 млн тонн та Полтавській областях – 5,7 млн тонн.

Серед агрокультур рекорд встановив урожай сої – на 17% більше, ніж у сприятливий 2019 рік. За даними в Українському клубі аграрного бізнесу, урожай соняшника цього року був добрий, але на 2% нижчий, ніж у 2019-му. Досягнення рекорду забезпечили врожаї пшениці та кукурудзи.

Кукурудзи зібрали 40 млн тонн, а пшениці – 32 млн тонн (на 8 млн тонн більше, ніж у 2020 році). Рекордний урожай пшениці гарантує продовольчу безпеку країни, зазначає пресслужба Української зернової асоціації.

Українці, за даними зернової асоціації, споживають близько 20% місцевої пшениці – решта йде на експорт. За 11 місяців аграрії експортували аграрної продукції на $24,4 млрд – на 22% вище, ніж минулого року, свідчать дані митної служби. Українську продукцію здебільшого купує Китай, Індія та Нідерланди.

Україна – не єдина країна, що зібрала найвищий урожай. За підсумками 2021 року, всі країни світу очікують зібрати рекордні 2,8 млрд тонн зернових, прогнозує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO). Це на 0,7% більше, ніж світовий урожай зернових у 2020 році.

Світові ціни на зерно також рекордні, каже менеджер з розвитку бізнесу брокерської компанії Maxigrain Олена Файге Нероба. Вони практично сягнули показника 2008 року – близько $350 за тонну. Зростання спровокував поганий урожай у великих країнах виробниках зерна, наприклад, Канаді, а також світова інфляція.

Що буде далі? Наступного року на врожай впливатиме доступність мінеральних добрив, говорить Горбачьов. «Зараз основні країни виробники обмежують їх експорт, а інші зупиняють виробництво через високі ціни на газ, – каже він. – Але найбільше впливатиме погода». В середньостроковій перспективі, за його словами, врожай в Україні сягне 118-120 млн тон. Через подорожчання газу та добрив, за словами Нероби, ціни на продовольство також продовжать зростати у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні