Україна вперше зібрала понад 100 млн тонн агрокультур. Чому врожай б'є рекорди
Категорія
Новини
Дата

Україна вперше зібрала понад 100 млн тонн агрокультур. Чому врожай б'є рекорди

Рік ще не закінчився, а Україна вже встигла продати агропродукції на понад $24 млрд – на 22% більше, ніж у 2020 році. Як місцевим фермерам вдалося зібрати рекордний урожай

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Українські аграрії зібрали 107 млн тонн зернових та олійних культур, свідчать дані у звіті Альфа-банк. Такого не було за всю історію України, сказав міністр агрополітики Роман Лещенко.

Як українським аграріям це вдалося? Фермери стали більше використовувати якісне насіння, сучасну техніку та засоби захисту рослин – все це сприяло підвищенню врожайності, каже президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов. «Погода у цьому році також була гарною: було достатньо опадів і сонячних сухих днів, коли це було потрібно», – каже він. За словами Тетяни Адаменко, голови відділу агрометеорології Гідрометцентру, у 2021 році в Україні вперше за 20 років не було посухи.

Найбільше зерна намолотили у Вінницькій – 6,7 млн тонн, Чернігівській – 6,2 млн тонн та Полтавській областях – 5,7 млн тонн.

Серед агрокультур рекорд встановив урожай сої – на 17% більше, ніж у сприятливий 2019 рік. За даними в Українському клубі аграрного бізнесу, урожай соняшника цього року був добрий, але на 2% нижчий, ніж у 2019-му. Досягнення рекорду забезпечили врожаї пшениці та кукурудзи.

Кукурудзи зібрали 40 млн тонн, а пшениці – 32 млн тонн (на 8 млн тонн більше, ніж у 2020 році). Рекордний урожай пшениці гарантує продовольчу безпеку країни, зазначає пресслужба Української зернової асоціації.

Українці, за даними зернової асоціації, споживають близько 20% місцевої пшениці – решта йде на експорт. За 11 місяців аграрії експортували аграрної продукції на $24,4 млрд – на 22% вище, ніж минулого року, свідчать дані митної служби. Українську продукцію здебільшого купує Китай, Індія та Нідерланди.

Україна – не єдина країна, що зібрала найвищий урожай. За підсумками 2021 року, всі країни світу очікують зібрати рекордні 2,8 млрд тонн зернових, прогнозує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO). Це на 0,7% більше, ніж світовий урожай зернових у 2020 році.

Світові ціни на зерно також рекордні, каже менеджер з розвитку бізнесу брокерської компанії Maxigrain Олена Файге Нероба. Вони практично сягнули показника 2008 року – близько $350 за тонну. Зростання спровокував поганий урожай у великих країнах виробниках зерна, наприклад, Канаді, а також світова інфляція.

Що буде далі? Наступного року на врожай впливатиме доступність мінеральних добрив, говорить Горбачьов. «Зараз основні країни виробники обмежують їх експорт, а інші зупиняють виробництво через високі ціни на газ, – каже він. – Але найбільше впливатиме погода». В середньостроковій перспективі, за його словами, врожай в Україні сягне 118-120 млн тон. Через подорожчання газу та добрив, за словами Нероби, ціни на продовольство також продовжать зростати у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні