Категорія
Новини
Дата

Польща знову обмежила вʼїзд українських вантажівок

1 хв читання

З 1 липня Польща обмежила вʼїзд українського вантажного транспорту без багатосторонніх дозволів на міжнародні перевезення, повідомила Державна митна служба України.

20 червня ЄС та Україна погодили продовження «транспортного безвізу» ще на рік. Загалом з початку дії угоди експорт автотранспортом до ЄС збільшився на дві третини за обсягами вантажів.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • З 00:00 1 липня польська сторона зупинила пропуск на вʼїзд та виїзд з Польщі українських вантажівок, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (так званої книжки ЄКМТ), йдеться у повідомленні.
  • Пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

Контекст

Польська сторона хоче контролювати всі перевезення власною територію через свою внутрішню систему SENT, сказав в інтервʼю Forbes заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач 20 червня. Він зазначив, що перевізники очікували змін з 1 липня, але на запит України про те, що саме зміниться, польський уряд на той момент не надав офіційної відповіді.

20 червня ЄС та Україна погодили продовження угоди, відомої як «транспортний безвіз», на рік із можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. 

З початку дії угоди експорт автомобільним транспортом до ЄС збільшився приблизно на дві третини за обсягами вантажів і на третину – за вартістю. 

Але угода неодноразово зазнавала критики від перевізників ЄС. З осені 2023 року її вимагали скасувати польські перевізники, які періодично блокували кордон з Україною. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд