Категорія
Новини
Дата

Україна та Росія планують підтримувати постачання газу через «Суджу» – Bloomberg

2 хв читання

Росія та Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, незважаючи на те, що поблизу ключового транскордонного транзитного пункту палива продовжуються бойові дії, пише Bloomberg.

Побоювання з приводу перебоїв із постачаннями вже призвели до зростання цін на газ у Європі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Обидві сторони не мають наміру припиняти постачання газу через газоприймальну станцію «Суджа» в Курській області Росії, повідомили обізнані джерела.
  • Однак будь-яке випадкове пошкодження ключової інфраструктури на газоприймальній станції може зупинити постачання, сказав один із інформаторів. За словами двох джерел, пункт перетину кордону перебуває під контролем ЗСУ після вторгнення.
  • Росія та Україна мають фінансовий стимул продовжувати постачання палива. Для Києва транзит газу забезпечує кошти для економіки — близько 1 млдрд доларів у 2021 році — тоді як Європа залишається одним із найбільших споживачів трубопровідного газу Росії.
  • «Ми маємо намір продовжити надання послуг з транспортування газу в рамках угоди», — йдеться в заяві НАК «Нафтогаз України», маючи на увазі угоду про транзит газу, термін дії якої спливає в грудні.
  • «Газпром» продовжує подачу газу до пункту «Суджа», добовий обсяг постачання стабільно перебуває в діапазоні від 37 млн ​​куб. м майже до 40 млн куб. м.
  • Хоча це трохи нижче за 42 млн куб. м на день, що постачалися останніми тижнями — до наступу ЗСУ, — це відображає зниження запитів з боку європейських споживачів.
  • У той час як більшість Європи шукала альтернативи російському трубопровідному газу після вторгнення в Україну, такі країни, як Австрія, Словаччина та Молдова, продовжують імпортувати постачання «Газпрому» через Україну.

Контекст

Збройні сили України 6 серпня перейшли кордон із Росією та здійснили наступ у Курській області. За словами виконувача обов’язків губернатора Курської області РФ Олексія Смірнова, станом на 12 серпня 28 населених пунктів області перебувають під контролем ЗСУ. У Росії заявили, що евакуювали понад 133 000 людей із прикордонних районів.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на Ставці верховного головнокомандувача повідомив, що ЗСУ контролюють орієнтовно 1000 кв. км території РФ і продовжують наступальну операцію в Курській області.

Президент Володимир Зеленський заявив, що операції ЗСУ у Курській області є суто безпековим питанням для України, яке передбачає звільнення прикордоння від російських військових. Зокрема, через те, що з цих районів російська армія завдавала ударів по Сумщині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд