Категорія
Новини
Дата

«Наступ України в Курській області – великий ризик». Експолковник армії США з 30-річним досвідом прокоментував, в якому випадку операцію ЗСУ можна буде назвати успішною

2 хв читання

Роберт Гемілтон, директор Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute, полковник армії США у відставці /C-SPAN

Роберт Гемілтон, директор Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute, полковник армії США у відставці Фото C-SPAN

Наступ України в Курській області може бути превентивною атакою та є великим ризиком. Про це сказав Forbes Ukraine Роберт Гемілтон, директор Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute, полковник армії США у відставці, який протягом 30 років працював офіцером з питань Євразії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Цитати

  • Минулого ранку до США доходили новини про збиття гелікоптера Ка-52 на Курщині, розповідає Гемілтон. Тоді здавалось, що це один з варіантів: дії українських спецзагонів або антипутінських ополчень, аварія гелікоптера, ракета випущена по ньому з літака.
  • «Сьогодні вранці я вже багато читав, що це українці, – каже він. – Не думаю, що це було визнано офіційно, але це виглядає як проникнення українських сил».
  • Можливо, це є превентивним вторгненням, зазначає Гемілтон. Росія накопичила, ймовірно, до 75 000 військових по свій бік кордону. Було занепокоєння, що вона може використати ці сили для повторного удару через кордон у Харківській області або кинути на Донбас.
  • «Тож, це могла бути атака з боку українців, яка зіпсувала ситуацію [для росіян], – визнає він. – Якщо так і якщо атака буде успішною у військовому плані, тоді можна стверджувати, що це правильне рішення».
  • Проблеми України зараз – це людські ресурси та військове обладнання, пояснює він. Лінії фронту на захід від Авдіївки не дуже стабільні, росіяни просуваються. «Тому відводити танки, БТРи і війська з лінії фронту, щоб зробити фінт чи удар через кордон по російській території, це ризиковано», – додає Гемілтон.
  • Якщо це буде обмежена операція українських військ – знищать об’єкти, логістичні центри, які були потрібні для повторного російського вторгнення, тоді її можна буде назвати успішною, каже аналітик. «Просто є ризик, що коли ви втрачаєте територію на одній ділянці фронту, це може призвести до початку наступальних операцій в іншому місці», – розмірковує він.

Контекст

6 серпня, за повідомленнями з соцмереж та російських джерел, українські війська почали наступ у Курській області. На ранок 7 серпня були повідомлення, що вони нібито просунулись на глибину 15 км, контролюють понад 11 населених пунктів і наблизились до міста Суджа, де знаходяться ключові елементи газотранспортної інфраструктури, якою Росія транзитом через Україну постачає газ в Європу. Неподалік від місця наступу знаходиться і Курська АЕС.

Офіційних коментарів з боку української влади та командування ще не було. Однак на початку липня керівник ГУР Кирило Буданов без уточнень попереджав в інтерв’ю NV, що Росія може готувати нову атаку з півночі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд