Категорія
Новини
Дата

Україна тримає звʼязок із персоналом ЗАЕС, системи та рівень радіації в нормі – МАГАТЕ

Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що Україна змогла підтримувати звʼязок з персоналом Запорізької атомної електростанції. Рівень радіації на станції нормальний, системи безпеки не ушкоджені. Два реактори із шести працюють станом на 5 лютого. Водночас, співробітники Чорнобильської атомної електростанції працюють без чергування змін з 23 лютого.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через день після захоплення контролю над Запорізькою АЕС, на станції працюють два реактора із шести. Перший енергоблок на плановому технічному обслуговуванні, потужність другого збільшили до 760 МВт станом на 07:45 5 лютого. Третій енергоблок відключений і знаходиться в режимі низької потужності.
  • Четвертий працював майже на повну потужність – 960 МВт. Пʼятий та шостий енергоблоки зупинені.
  • Басейни для використаного ядерного палива працюють у нормі.
  • Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива не пошкоджено.
  • Система технічної безпеки не ушкоджена. Одна лінія телефонного звʼязку була втрачена, але інша все ще функціонувала. Мобільний звʼязок також працює далі.
  • Гендиректор МАГАТЕ Гроссі назвав ситуацію навколо захоплення російськими військами Запорізької АЕС «напруженою» та такою, яка «точно не може далі продовжуватись».

Контекст

Запорізька АЕС – це найбільша атомна електростанція в Європі, розташована на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України. У ніч на 4 березня російські війська обстріляли та захопили її. Снаряд влучив у навчальний центр станції, він знаходиться окремо від реакторних блоків. Там виникла пожежа, яку вдалося загасити. Окупанти пошкодили лабораторний корпус і адміністративну споруду.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні