Категорія
Новини
Дата

Україна відновила контейнерні перевезення з портів Великої Одеси

До одного з портів Великої Одеси «Чорноморськ» 3 квітня зайшло перше з початку великої війни судно з контейнерами, повідомило видання «Думська». Відновлення контейнерних перевезень морем раніше анонсувало Мінінфраструктури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Контейнерні перевезення до цього в обмеженому обсязі здійснювалися через дунайські порти Одеської області.
  • Першопрохідцем стало судно T Mare. Воно класифікується як судно для перевезень генеральних вантажів. Видання зазначило, що це ще не повноцінне спеціалізоване судно, а так званий фідер, який завантажать контейнерами, а потім відправлять до закордонного хабу для подальшого перевантаження на океанські контейнеровози.
  • За даними MarineTraffic, судно з «Чорноморська» вирушило до румунського порту Констанца.

Контекст

Питання відновлення контейнерних перевезень до українських портів залишається одним з найбільш пріоритетних для українського уряду, повідомив Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Україна готова відновити їх в найближчі тижні й вже домовилась про «привабливі умови» страхування для таких перевізників, заявив він.

Вантажообіг портів Великої Одеси у лютому становив 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення. Наразі понад 90% всього агроекспорту йде через порти Великої Одеси та Дунайські порти. 

Україна у лютому експортувала товарів на $3,4 млрд, що дорівнює результату січня та майже на 2% більше, ніж у лютому минулого року. Імпорт товарів порівняно з січнем скоротився на 2,3% – до $4,96 млрд, а в порівнянні з лютим 2023 року зафіксовано падіння на 6%. У результаті дефіцит торгівлі товарами скоротився до $1,55 млрд з $1,68 млрд у січні, свідчать дані Державної митної служби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні