Україна домовилась про «привабливі умови» страхування контейнерних перевезень - Васьков /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна домовилась про «привабливі умови» страхування контейнерних перевезень морем – Мінінфраструктури

Україна домовилась про «привабливі умови» страхування контейнерних перевезень - Васьков Фото Getty Images

Питання відновлення контейнерних перевезень до українських портів залишається одним з найбільш пріоритетним для українського уряду, повідомив Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Україна готова відновити їх в найближчі тижні та вже домовилась про «привабливі умови» страхування для таких перевізників.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Завдяки морському коридору Україна наростила показники товарообігу через морські порти до близько 75% від довоєнного рівня, повідомив Васьков. 
  • Він пояснив, що з початку блокади західних кордонів більшість українських імпортерів та експортерам поштучної продукції з великою доданою вартістю стикнулись із проблемами для її перевезення, тому дуже чекають на відновлення морських контейнерних перевезень. 
  • За словами Васькова, уряд спільно із ринком працює над цим рішенням – Україна як держава «вже готова на рівні інфраструктурної та організаційної підготовки». «Протягом наступних декількох тижнів ми побачимо певний результат», – прогнозує заступник міністра інфраструктури. 
  • Також він додав, що декілька тижнів тому під час зустрічі із пулом англійських страхувальників в Лондоні, уряд України отримав згоду від них «надавати привабливі умови для страхування» таких перевезень. Зараз ставки за страхування суден, що прямують до українських морських портів, сягають 1% чи навіть менше від застрахованої вартості суден, додав він. У перші тижні роботи альтернативного коридору ставки за страхування суден сягали 3–4%. 
  • Питання відновлення контейнерних перевезень на морі – серед ключових для українського уряду, бо це найбільш ефективний логістичний маршрут для перевезення продукції з доданою вартістю, зазначив раніше сьогодні на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine» Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України. За його словами, зараз логістика такої продукції зосереджена на автомобільному та залізничному транспорті. 

Контекст

Вантажообіг портів Великої Одеси у лютому склав 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення. Наразі понад 90% всього агроекспорту йде через порти Великої Одеси та Дунайські порти. 

Перші контейнерні перевезення українським морським коридором можуть бути здійснені протягом двох-трьох тижнів, повідомив Васьков 14 березня. 

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у лютому експортувала товарів на $3,4 млрд, що дорівнює результату січня та майже на 2% більше, ніж у лютому минулого року. Імпорт товарів порівняно з січнем скоротився на 2,3% – до $4,96 млрд, а в порівнянні з лютим 2023 року зафіксовано падіння на 6%. У результаті дефіцит торгівлі товарами скоротився до $1,55 млрд з $1,68 млрд у січні, свідчать дані Державної митної служби України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні