Категорія
Новини
Дата

Україна виконала зобовʼязання перед МВФ, які стосуються бюджетної політики та держборгу

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це – одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд, повідомила пресслужба Мінфіну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Прийняття законопроєкта дозволить виконати зобов’язання уряду за чотирма структурними маяками меморандуму про економічну та фінансову політику від 19.06.2023 року, йдеться у пресрелізі.
  • Документом внесено низку змін для посилення ролі Мінфіну, як органу відповідального за збалансованість і обґрунтованість показників бюджету при внесенні змін до закону про державний бюджет.
  • Окрім того, законопроєкт передбачає відновлення з 1 січня 2024 року дії норм Кодексу щодо розроблення Стратегії управління держборгом на середньостроковий період і складання Бюджетної декларації як документа середньострокового бюджетного планування. Також законопроєкт встановлює у 2023 році вимоги щодо граничного обсягу надання державних гарантій.
  • «Передбачуваність бюджетної політики та посилення боргової стійкості є одними з ключових умов чотирирічної програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) для України від МВФ», – наголосили в Мінфіні. 

Контекст

На початку липня Програму розширеного фінансування (EFF) МВФ для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову та митну служби, Оператора ГТС. 

МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну та фінансову стабільність України й додати імпульсу реформам. 

Зокрема, до кінця вересня Україна мала відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні