Категорія
Новини
Дата

МВФ доповнив новими маяками програму EFF для України. Що змінилося у меморандумі

Програму розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову і та митну служби, Оператора ГТС. Про це свідчить оновлений меморандум про фінансову та економічну політику в межах EFF. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну та фінансову стабільність України і додати імпульсу реформам. 
  • До кінця вересня: Україна має відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 рік.
  • Також МВФ очікує на концептуальну записку з пропозиціями щодо стримування потенційних фіскальних ризиків, пов’язаних із програмою доступних кредитів «5-7-9». 
  • До кінця жовтня: Державна податкова та митна служби мають підготувати плани дій, які охоплюють ключові сфери реформ. 
  • Ще один маяк передбачає активізацію реформи корпоративного управління в Операторі ГТС шляхом відбору та призначення наглядової ради.

Контекст

31 березня рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакету підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

У квітні Україна отримала перший транш на $2,7 млрд. Загалом цього року очікуються три транші на $4,5 млрд.

23 травня місія МВФ розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною. 30 травня Україна та МВФ уклали угоду на рівні персоналу щодо перегляду чотирирічної програми співпраці. У червні уряд затвердив оновлені лист про наміри та меморандум з МВФ про економічну та фінансову політику.

30 червня виконавча рада МВФ завершила перший перегляд програми EFF і виділила черговий транш на $886 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні