Категорія
Новини
Дата

Україна імпортувала найбільшу партію дизельного пального з США – «Нафторинок» (оновлено)

На початку лютого в Україну надійшла партія дизельного пального виробництва американської Marathon Petroleum Company. Це – найбільша партія нафтопродуктів зі США, пише «Нафторинок».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вказану партію імпортувала компанія «Укрпалетсистем» (UPG). «Танкер дедвейтом 100 000 т було прийнято у порту Гамбурга, звідки ми забираємо продукт меншими танкерами по 30 000 т і веземо на наш термінал у Польщі. Ця перша партія вже почала надходити в Україну», – розповіли в UPG пише enkorr.
  • У компанії не розкривають комерційні деталі, але зауважили, що досвід перших постачань вказує на перспективність продовження цієї роботи.
  • «Зараз у Європі дуже гарна кон’юнктура, великі запаси, є тенденція до зниження цін. Але ми намагатимемось збільшувати постачання саме американського продукту через логістичні зручності роботи з цими партіями й вигідне ціноутворення», – заявили в компанії. Там додали, що американський дизель уже надійшов на заправні станції UPG.
  • ОККО, Gaztron, WOG, KLO, Motto, «Центрнафтогазпостач», ГК «Приват» та інші трейдери у грудні 2022 року імпортували дизпальне з американських НПЗ.

Контекст

Наприкінці березня Росія почала завдавати авіаційних ударів по базах паливно-мастильних матеріалів. Було знищено або пошкоджено нафтобази на Львівщині, на Волині, Рівненщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Одещині. Також внаслідок російських авіаобстрілів було знищено інфраструктуру Кременчуцького НПЗ, який забезпечував понад третину всього українського ринку пального.

За даними Мінекономіки, на кінець минулого року 95% імпортованого бензину та понад 70% дизельного пального Україна отримувала з країн ЄС. Лідерами постачання були Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща.

Дефіцит пального на АЗС в Україні виник наприкінці квітня і протримався ще деякий час, поки Україна не налагодила імпорт.

Група компаній UPG оперує мережею заправних станцій, яка наразі налічує 81 одиницю. За результатами 2022 року UPG стала другим за обсягом імпортером дизельного пального, а протягом останніх років є одним із найбільших гуртових продавців дизпального. 

Наприкінці 2022 року група заявила про придбання активів польської компанії Baltchem SA Zakłady Chemicze, яка володіє двома морськими терміналами в Республіці Польща для перевалки і зберігання нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні