Категорія
Новини
Дата

Україна вперше випередила РФ в торгівлі з Німеччиною

Війна Росії проти України змінює структуру зовнішньої торгівлі Німеччини зі Східною Європою. Росія втрачає позиції торгового партнера ФРН. У вересні товарообіг Німеччини з Україною (€840 млн) вперше виявився більшим за її товарообіг з РФ (€810 млн). Про це пише «Німецька хвиля» з посиланням на дані Східного комітету німецької економіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За перші девʼять місяців поточного року номінальний товарообіг Німеччини з 29 країнами Центральної та Східної Європи і Центральної Азії знизився на 5,4% порівняно з першими трьома кварталами минулого року, зазначається в повідомленні. У вересні обсяг торгівлі був навіть на 10% нижчим за рівень попереднього місяця. 
  • Водночас східна торгівля демонструє кращі результати, ніж зовнішня торгівля Німеччини в цілому (-14,4%).
  • У Східному комітеті наголошують на необхідності послідовно усувати зовнішньоекономічні перешкоди та не створювати нових, що включає в себе і відкритість кордонів для переміщення товарів. 
  • Зокрема, в комітеті слідкують з великою тривогою за тривалим часом очікування вантажними автомобілями на кордоні між Україною та Польщею і за блокадами з боку польських перевізників, які протестують проти дешевшої конкуренції з України.

Контекст

Економіка України поступово пристосовується до функціонування в умовах воєнного стану, що позначається на показниках зовнішньої торгівлі, йдеться в аналітичних матеріалах Національного інституту стратегічних досліджень. 

У першому півріччі 2023 року товарообіг України почав відновлюватися, навіть продемонстрував невелике зростання у вартісному вимірі – на 4%. Проте у фізичних обсягах товарообіг зменшився на рівнозначну величину.

Негативну динаміку експорту товарів не вдалося подолати. У першому півріччі обсяг експорту скоротився на 14% до $19,4 млрд. Фізичні обсяги експорту зросли на 4% завдяки вирішенню деяких проблем із логістикою, які виникли у зв’язку з російською агресією, що триває.

На відміну від експорту, вартісні обсяги імпорту товарів збільшилися на 20% до $30,4 млрд, однак, фізичні обсяги імпорту впали на 26%, що свідчить як про зростання світових цін на основні товари українського імпорту, так і про певні зміни у самій товарній структурі імпорту.

Значне зростання негативного сальдо торгівлі товарами, до понад $11 млрд, відбулося, зокрема, через значний дефіцит у торгівлі машинами, устаткуванням і транспортом, паливно-енергетичними товарами, продукцією хімічної промисловості, текстилем, текстильними виробами, взуттям та іншими товарами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні