Категорія
Новини
Дата

Україна втратила три позиції у рейтингу економічних свобод. Проблеми традиційні – корупція та суди

Україна опустилася на три позиції у рейтингу економічних свобод, посівши 130 місце серед 177 країн. Про це свідчать дані щорічного дослідження Economic Freedom Index 2022 від американського Heritage Foundation.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як порівняти з 2021 роком (127 місце), оцінка України знизилася на 2,1 пункта і становить 54,1 бала зі 100 можливих.
  • В європейському регіоні Україна розмістилася між Росією та Білоруссю, посівши передостаннє 44 місце. Загальний бал нижчий за середньорегіональні та світові показники.
  • Завдяки зростанню свободи праці та фінансової свободи Україна зафіксувала вражаючий загальний приріст економічної свободи на 6,0 бала з 2017 року, але все ще знаходиться у середніх рядах «переважно невільних» країн.
  • В актив України експерти віднесли скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель.
  • Серед найбільших проблем – сприйнятливість судової влади до політичного тиску, корупція та хабарництво, які послаблюють довіру суспільства.
  • Перше місце у цьогорічному Economic Freedom Index 2022 посів Сінгапур. На другому місці знаходиться Швейцарія, замикає трійку Ірландія. До п’ятірки увійшли Нова Зеландія Швейцарія та Люксембург. Останні у рейтингу – Куба, Венесуела та Північна Корея.
Україна втратила три позиції у рейтингу економічних свобод. Проблеми традиційні – корупція та суди /Фото 1

Скріншот із дослідження Economic Freedom Index 2022

Контекст

Україна піднялася з 134 на 127 місце в Economic Freedom Index 2021. Проти 2020 року оцінка підвищилася на 1,3 пункта і становила 56,2 бала. Експерти, зокрема, відзначили спрощення видачі дозволів у будівельній галузі та полегшення процедури реєстрації іноземних інвесторів.

Методологія

Індекс економічної свободи – показник, який щорічно розраховується Heritage Foundation і Wall Street Journal для більшості країн світу з 1995 року. Індекс базується на 10 індексах, які оцінюються за шкалою від 0 до 100, водночас показник 100 відповідає максимальній свободі: свобода бізнесу, свобода торгівлі, податкова свобода, державні витрати, грошова свобода, свобода інвестицій, фінансова свобода, захист прав власності, свобода від корупції та свобода трудових стосунків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні