Категорія
Новини
Дата

Україна вже не погодиться на те, що пропонувала раніше. Резніков уточнив позицію щодо можливих переговорів з РФ

Україна вже не погодиться на те, що сама пропонувала на переговорах з РФ раніше. Нова умова – повна деокупація України. Про це сказав міністр оборони України Олексій Резніков на 17-й щорічній конференції YES, яку організовує Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Резніков нагадав, що був членом в Тристоронній контактній групі на переговорах в Мінську і подякував президенту Володимиру Зеленському за те, що він вирішив закрити цю делегацію «тому що вона вже шансу не має».
  • На перемовинах у Білорусі та у Стамбулі «ми говорили росіянам: для того, щоб далі проводити перемовини та домовлятися, ви маєте вивести війська станом на 23 лютого», – цитує Резнікова ЄП.
  • «Зараз мова має вестися тільки про відновлення територіальної цілісності та суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів України станом на 1991 рік», – сказав міністр оборони. 
  • Також він зазначив, що Україна навчилися не довіряти будь-яким розмовам про мир, «які нам пропонують партнери».

Контекст

За даними ЄП, днями під час візиту до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен привіз послання від Джо Байдена про необхідність розпочати переговори з Путіним.

Під час форуму YES кілька українських посадовців публічно заперечили таку можливість, хоча не стали визнавати, від якого з партнерів надходили такі рекомендації.

Як пише видання, наразі видається, що цей сигнал був не у вигляді ультиматуму чи вимоги, а як рекомендація. Про те, що реального тиску на Київ наразі немає, свідчить також виступ на YES Вікторії Нуланд, яка також була у Києві разом з Блінкеном. Вона лише м’яко сказала, що «усі війни закінчуються мирними угодами» та наголосила, що час переговорів з РФ обиратиме сама Україна.

За словами Зеленського, домовлятися з Росією зараз немає сенсу, бо вона порушить будь-які домовленості.

«З терористами можна говорити хоч якось – якщо вони чогось вимагають. А з росіянами не можна домовлятися, не ясно, чи вони щось виконають. Ми вважаємо, що не виконають», – пояснив президент.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні