Категорія
Новини
Дата

Україна з початку війни отримала контроль над 58 компаніями підсанкційних осіб – Опендатабот

1 хв читання

За два роки повномасштабної війни у власність України вже перейшло 58 компаній, що належали колаборантам, росіянам або ж особам, які з ними повʼязані та підтримували війну. Про це повідомив сервіс Опендатабот.

Ключові факти

  • Із 58 компаній, що належали підсанкційним особам і перейшли у власність держави, лише 13 бізнесів належали росіянам. У решти 45 компаній засновники мали тісні звʼязки з агресором або підтримували війну в Україні.
  • Всі ці компанії було вилучено у власність України за допомогою внутрішніх санкцій.
  • Від початку повномасштабного вторгнення Мінʼюст подав 48 позовних заяв. З них 40 вже задоволено на користь держави, а рішення по одній справі поки не набрало законної сили. Ще сім справ знаходяться на розгляді ВАКС та Апеляційної палати ВАКС. 
  • «98% позовних вимог, заявлених щодо стягнення активів, судом задовольняється», – сказала в коментарі Опендатабот заступниця міністра юстиції Інна Богатих.

Контекст

Щодо процесу вилучення майна, то спочатку РНБО має прийняти рішення про застосування санкцій до конкретної людини, яке вводиться в дію указом президента України. Якщо санкція передбачає блокування активів, то Мінʼюст звертається до ВАКС із заявою про стягнення активів підсанкційної особи в дохід держави. У цьому випадку держава може стягнути не лише активи, які прямо належать цій людині, але й ті, якими вона може розпоряджатися через інших осіб.

На початку повномасштабного вторгнення Опендатабот виявив 18 940 компаній із власниками з РФ в українських реєстрах. 

Наразі всі стягнуті судом активи знаходяться у власності Фонду державного майна, проте надалі можуть бути приватизовані або продані на відкритих публічних аукціонах в системі «Prozorro.Продажі». Кошти від їх реалізації мають піти до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

21 травня на «Prozorro.Продажі» відбулися перші онлайн-аукціони з продажу конфіскованого майна – квартир підсанкційного російського мільярдера Михайла Шелкова та колаборанта Володимира Сальдо.

27 травня ФДМУ зняв усі арешти з корпоративних прав підсанкційного заводу «Аерок». Тепер він готовий до продажу

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні