Категорія
Новини
Дата

Приватизацією націоналізованої частки заправок Shell цікавляться закордонні компанії – голова ФДМУ 

1 хв читання

Фонд держмайна планує виставити націоналізовані 49% мережі АЗС Shell в Україні на приватизаційний аукціон. Інтерес до купівлі проявляють як українські, так і закордонні нафтові компанії, каже голова Фонду держмайна Віталій Коваль під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • «До націоналізованої частки заправок Shell дуже жвавий інтерес на ринку не тільки українських, але і закордонних нафтові групи», – каже Коваль. Він не став озвучувати назви цих компаній.
  • Коваль додав, що також буде радий, якщо Shell сам викупить цю частку на приватизаційному аукціоні.  

Контекст 

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

У січні 2024-го Вищий антикорупційний суд не дозволив націоналізацію мережі. Причина – після повномасштабного вторгнення Shell довела свою частку в українській «дочці» до 97,4% після двох етапів докапіталізації. Частку компанії, яку Мінʼюст повʼязує з Худайнатовим, було розмито до 2,6%.

2 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду дозволила націоналізувати 49% частки «Альянс Холдінг», яка володіє мережею АЗС Shell. За словами співрозмовника Forbes в Мінʼюсті, суд погодився з аргументом, що Shell розмила частку компанії Худайнатова вже після того, як той потрапив під санкції. «Відбулося порушення публічного порядку України і розмиття частки підсанкційної особи в обхід санкцій», – каже співрозмовник.

«Таке необґрунтоване привласнення Україною іноземних інвестицій та активів Shell суперечить міжнародному праву, яке захищає міжнародних інвесторів, – повідомили в пресслужбі Shell. – Звісно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій та репутації». Shell була прозорою в дискусіях з представниками уряду України, включаючи Офіс президента, протягом усього процесу, додали в пресслужбі.

До російського вторгнення Shell мала 131 АЗС в Україні. Зараз функціонує 118. До війни вартість однієї АЗС компанії могла становити $500 000–700 000, каже Куюн. Тобто вартість всієї мережі – до $92 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні