Категорія
Новини
Дата

Україна запропонувала США постачати газ за ленд-лізом

Україна запропонувала США можливу угоду про постачання зрідженого природного газу у рамках ленд-лізу. Про це пише Foreign Policy.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Українські чиновники пропонують Вашингтону та іншим західним столицям цілу низку можливих рішень, що дозволяють забезпечити постачання на майбутню зиму та збільшити внутрішнє виробництво, пише видання.
  • Пропозиції передбачають забезпечення міжнародного фінансування для купівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробку альтернативних маршрутів постачання та можливу угоду про ленд-ліз з Вашингтоном для імпорту американського зрідженого природного газу.
  • За планом про ленд-ліз Україна хоче отримати близько 6 млрд кубометрів газу, який доставлятиметься до Європи й потраплятиме в країну через трубопровід.
  • При цьому українська сторона планує розрахуватися із США після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу. «Вони здивувалися, почувши цю ідею, але її добре сприйняли», – цитує видання Вітренка.

Контекст

Кабінет міністрів пропонував виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Європейський банк реконструкції й розвитку видасть позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких спрямують на екстрені закупівлі газу. 

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. Упродовж воєнного стану та шести місяців після нього тарифи для населення не зростатимуть, обіцяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні