Категорія
Новини
Дата

Українець здобув друге місце Премії молодих винахідників 2024 за технологію для виробництва паперу з опалого листя

1 хв читання

Валентин Фречка. Фото з церемонії нагородження

Валентин Фречка. Фото з церемонії нагородження

Європейське патентне відомство (ЄПВ) 9 липня присудило 23-річному українському винахіднику Валентину Фречці друге місце на нагородженні Премії молодих винахідників конкурсу European Inventor Award 2024. Фречку нагородили за його метод перетворення опалого листя на екологічно чистий папір. За свій винахід він також отримав приз у розмірі €10 000, йдеться у пресрелізі організаторів конкурсу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Валентин Фречка розробив метод переробки опалого листя на папір. Так він протидіє вирубці лісів і пропонує зручний та економічно ефективний спосіб утилізації органічних відходів у містах. 
  • Український винахідник посів друге місце після голландської вченої Рошель Німейєр, яка стала першою і отримала €20 000 за свій портативний хімічний набір на основі штучного інтелекту, призначений для виявлення бактерій. 
  • Третє місце і приз у розмірі €5000 отримала команда молодих туніських винахідників Хавла бін Ахмед, Гофран Яарі, Сулейма Бен Теміме і Сірін Аяр, які розробили «розумне» рішення для керування кріслом колісним.

Цитата

«Ми вдячні науково-технічній спільноті за підтримку та віру в наші інновації! Такі заходи та номінації є надзвичайно важливими для молодих винахідників. Вони надають заохочення та мотивацію, які необхідні для подальшого розвитку та реалізації революційних проєктів, – каже Валентин Фречка. – Ця нагорода є потужним джерелом енергії для всієї команди Releaf Paper, щоб продовжувати рухатися вперед».

Контекст

На ідею використовувати опале листя для виготовлення паперу, щоб зменшити вирубку лісів, Фречку надихнули дитячі експедиції в Карпати та його вчитель хімії. Після переїзду до Франції Фречка розширив свій бізнес, співпрацюючи з глобальними компаніями, такими як LʼOréal та Chanel.

Щорічно 1,4 млрд дерев потрапляють на звалища як паперові відходи, що призводить до ескалації глобального потепління, забруднення повітря та втрати біорізноманіття. Вирубка лісів також порушує водний цикл і збільшує витрати на управління навколишнім середовищем. Саме ці проблеми намагається розв’язати Фречка.

Компанія Releaf Paper, заснована у 2020 році Фречкою, переробляє опале листя на біорозкладний папір, зменшуючи потребу у вирубці лісів. Компанія використовує передові технології для перероблення листя без шкідливих хімічних речовин, створюючи з очищеного листя целюлозу для паперових пакетів і коробок. У планах на майбутнє – використання біовідходів сільського господарства, таких як стебла ананасів. Releaf Paper виробляє стільки целюлози з 2,3 т листя, скільки можна було б отримати, вирубавши 17 дерев, а їхня продукція розкладається всього за 30 днів, що набагато швидше, ніж традиційний папір.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд