Українська правозахисниця Олександра Матвійчук увішла в топ-25 найвпливовіших жінок світу за версією FT /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук увішла в топ-25 найвпливовіших жінок світу за версією FT

з особистого архіву

Керівник Центру громадянських свобод, Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук увійшла у цьогорічний перелік 25 найвпливовіших жінок світу за версією Financial Times. Видання оцінило досягнення жінок у різних галузях.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Матвійчук увійшла в категорію «Лідери».
  • Зазначається, що 39-річна юристка і правозахисниця наполегливо збирала докази воєнних злочинів в Україні через Центр громадянських свобод.
  • Організація зафіксувала 24 000 воєнних злочинів російських військ з 2014 року, від обстрілів шкіл та пологових будинків до катувань та страт. У жовтні її організація отримала Нобелівську премію. Зазначається, що Матвійчук протистояла найжахливішим звірствам, скоєним проти українського народу. 
  • «Робота ця болісна, копітка і глибоко необхідна. Коли так багато людей заплющили очі, вона наполягла, щоб ми свідчили. За це вона герой сучасності», – написала про неї український шеф-кухар, письменниці із Лондона Оля Геркулес.

Контекст

На початку жовтня Нобелівську премію миру 2022 року присуджено білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» і українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод». Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук.

Спершу Центр громадянських свобод проводив міжнародні правозахисні школи. У 2013 заснував ініціативу OZON, яка збирає групи для громадського контролю за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування у різних областях України.  

Центр відомий своєю ініціативою Євромайдан SOS, що займається моніторингом «Справ Майдану». Йдеться про кримінальні справи проти винних у насильницьких діях, викраденнях і вбивствах активістів у різних регіонах України. Представники організації також займались передачею свідчень до Міжнародного кримінального суду про злочини проти людяності, вчинені під час Євромайдану.   

Впродовж 2013-2014 років Центр брав участь в мобільних моніторингових групах в Криму і на Донбасі. У 2018-му Центр громадянських свобод запустив кампанію #SaveOlegSentsov, щоб звільнити українського режисера з російського полону. Розголос сягнув таких масштабів, що на сайті Білого дому петицію про підтримку незаконно ув’язненого Сенцова підписали понад 100 000 людей. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Центр громадянських свобод долучився до виявлення та документування злочинів Росії проти цивільного населення України.  

Нещодавно Матвійчук, разом з групою британських активістів Ukraine Solidarity Project 21 листопада провели акцію проти роботи компанії Red Bull на російському ринку. Українська правозахисниця звернулася до пілота Формули-1 Макса Ферстаппена, команди «Ред Бул Рейсінг» та всіх спортсменів, які співпрацюють з Red Bull.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні