Категорія
Новини
Дата

«Макс, чому Red Bull все ще продається в Росії». Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук стала обличчям антиросійської кампанії

Нобелівська лауреатка, керівник Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, разом з групою британських активістів Ukraine Solidarity Project 21 листопада провели акцію проти роботи компанії Red Bull на російському ринку. Українська правозахисниця звернулася до пілота Формули-1 Макса Ферстаппена, команди «Ред Бул Рейсінг» та всіх спортсменів, які співпрацюють з Red Bull.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Red Bull продовжує продавати в Росії свою продукцію. У квітні компанія заявила, що призупинила нові інвестиції в Росії. У той час, як її конкуренти Coca-Cola і PepsiCo припинили виробництво і продаж своїх напоїв в РФ.
  • Звернення Матвійчук було зроблено оригінальним чином: Ukraine Solidarity Project транслювали відеозвернення на стіні штаб-квартири компанії F1 у Мілтон-Кінз (Велика Британія).  
  • Ініціатори проєкту, «Ukraine Solidarity Project» — мережа міжнародних та українських активістів, які викривають бренди, які продовжують працювати в РФ. В реалізації проєкту була залучена коаліція з 30 громадських організацій B4Ukraine, яка також адвокатує вихід іноземного бізнесу з Росії.
  • Крім відео звернення Ukraine Solidarity Project створив web-платформу, яка дозволяє громадськості надсилати повідомлення 670 спортсменам Red Bull через облікові записи в соціальних мережа.
  •  Єльська школа менеджменту, яка оцінює корпорації за їхньою бізнес-політикою в Росії, поставила Red Bull погану оцінку «D» за продаж своєї продукції в країні агресорі.
  •  Відеозвернення та бекстейдж його підготовки, зʼявились в мережі ввечері 22 листопада на Twitter-аккаунті Ukraine Solidarity Project.
  • «Це початок кампанії «Why is @redbull still on sale in Russia?» і вона триватиме, поки Red Bull не забере свої банки з полиць російських супермаркетів», – заявила у коментарі Forbes представник Ukraine Solidarity Project Анна Нолан.

Пряма мова Олександри Матвійчук

Це повідомлення Максу Ферстаппену та всім спортсменам Red Bull. Мене звати Олександра Матвійчук, я українська правозахисниця, керівник Центру громадянських свобод. Я знаю, що їздити на боліді Формули-1 небезпечно, але для мільйонів людей дуже небезпечно просто перебувати в Україні. Я в Києві, і нас, як і інші українські міста, постійно обстрілюють російські ракети.

Хочу розповісти вам історію однієї київської родини. Вони переїхали в інше місто в глибокому тилу, намагаючись врятувати життя своїй дитині. Але росіяни напали і на місто, і їхня чотирирічна дочка Ліза загинула. Тому що в Україні вже немає безпечного місця, куди можна втекти від російських ракет.

Така ситуація стала можливою тому, що у Росії є гроші, щоб посилати свої ракети, щоб руйнувати міста та вбивати мирне населення. Макс, ти провідний бренд-амбасадор Red Bull. Чи можете ви їх запитати, чому Red Bull все ще продається в Росії, тоді як багато світових брендів пішли? Чому Red Bull досі продовжує допомагати Росії фінансувати цю війну? Я прошу вашої підтримки, щоб переконати Red Bull припинити свій бізнес у Росії. Я вважаю, що Red Bull повинен відмовитися від російських грошей, але не від людей.

Олександра Матвійчук у відеозверненні до спортсменів RedBull

  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні