Категорія
Новини
Дата

Українські біженці можуть збільшити активну робочу силу ЄС до 1,3 млн осіб — ЄЦБ

Європейський центральний банк (ЄЦБ) прогнозує, що біженці з України можуть збільшити активну робочу силу в зоні ЄС на 0,3-1,3 млн осіб. Про це пише Bloomberg з посилання на дослідження ЄЦБ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розрахунки європейського Центробанку прогнозують ріст активної робочої сили на 0,2%-0,8% у середньостроковій перспективі, що відповідає цифрам від 300 000 до 1,3 млн працівників.
  • «Збільшення пропозиції робочої сили, яке є результатом напливу українських біженців, може трохи послабити напруженість, яка спостерігається на ринку праці в єврозоні, – написав дослідник Васко Ботельо. — Якщо вони зможуть знайти роботу без тривалого процесу інтеграції, українські біженці могли б допомогти ринку задовольнити нині зростаючий попит на робочу силу та подолати дефіцит кваліфікації».
  • Недостатня пропозиція робочої сили є серйозною проблемою для компаній у ЄС, оскільки 27% підприємств назвали робочу силу ключовим фактором, що обмежує виробництво, пише видання. 
  • У звіті ЄЦБ передбачається, що українські біженці зможуть інтегруватися на ринок праці швидше, ніж попередні хвилі біженців із Сирії через більшу культурну близькість країни та швидку відповідь Європейського Союзу на допомогу їм. 
  • Однак він попередив, що високий рівень невизначеності, пов’язаний з майбутнім ходом війни, ускладнює точну оцінку кінцевого впливу.

Контекст

З України з початку війни до 16 червня виїхало 7,704 млн осіб, назад повернулися – 2,559 млн, повідомило Міністерство внутрішніх справ України. У Європі, станом на 16 червня, 3,207 млн біженців з України зареєстровані на тимчасовий захист або в подібних національних програмах захисту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні