Категорія
Новини
Дата

Українські підприємці в Польщі стрімко нарощують сплату соціальних внесків. У 2023 році очікується зростання на 50%

Українські підприємці в Польщі за підсумками 2022 року сплатили соціальні внески до Установи соціального страхування Польщі (ZUS) у розмірі 4 млрд злотих ($927 млн), а цьогоріч очікується зростання платежів на 50% – до 6 млрд злотих. Про це повідомила уповноважена уряду Польщі з питань польсько-українського співробітництва у сфері розвитку Ядвіга Емілевич, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За її словами, в Польщі зареєстровано 30 000 українських підприємців. Таку динаміку надходжень соціальних внесків від них необхідно враховувати в дискусії про преференції та допомогу для громадян України, зазначила уповноважена.
  • Емілевич наголосила, що розвитку українського бізнесу в Польщі сприяла Польська агенція інвестицій і торгівлі, київське представництво якої з початком війни тимчасово перенесено до Варшави. Там же створено центр підтримки українського бізнесу та відкрито представництво Дія.Бізнес.
  • Вона відзначила, що зареєстрований у Польщі український бізнес намагається працювати на дві країни. «Багато українських фірм розглядають польський ринок як перший перед виходом на європейський ринок. Ми маємо робити щось схоже і розглядати українських підприємців у Польщі як можливих партнерів польських компаній в Україні», – сказала уповноважена.
  • За її словами, ще однією можливістю для польського бізнесу є та обставина, що багато товарів, які раніше вироблялися іноземними компаніями безпосередньо в Україні, наразі виробляються на потужностях у Польщі.
  • «Сьогодні великий французький, німецький чи американський капітал боїться виходу на ринок України, якого він не знає. Але дуже добре знає Польщу, як тиху гавань для бізнесу, і долучатися до відновлення України вони будуть із Польщі. Для нас це великий шанс. Ключову роль у цьому процесі відіграє Польське агентство з інвестицій і торгівлі», – додала Емілевич.

Контекст

Польське агентство інвестицій і торгівлі (PAIH) у липні відновило роботу представництва в Києві. PAIH склало реєстр польських компаній, зацікавлених в участі у відновленні України, до нього увійшли понад 2500 польських підприємств.

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії.

За даними Польського економічного інституту, у 2022 році українці відкрили в Польщі близько 16 000 ФОП, а у першому півріччі 2023-го їх налічувалося майже 14 000, майже кожна десята компанія, створена в Польщі, була українською.

З початку війни в Україні до кінця червня 2023 року в базі даних зареєстровано 29 400 українських ФОПів. Серед галузей переважають будівництво, інформація та звʼязок, а також послуги.

Більше половини (61%) іноземних фізосіб-підприємців, зареєстрованих із січня 2022-го до червня 2023 року, мають власника з українським громадянством.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні