Категорія
Новини
Дата

Українці відкрили рекордну кількість нових бізнесів у Польщі з початку року

У 2022 році українці відкрили в Польщі близько 16 000 індивідуальних підприємців (ФОП), а у першому півріччі 2023-го їх було майже 14 000, майже кожна десята компанія, створена в Польщі, була українською, повідомляє Польський економічний інститут.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «З жовтня по грудень 2022 року ми спостерігали зниження темпів створення нових компаній, але 2023 приніс рекордні обсяги. У першому півріччі зареєстровано 13900 фізосіб-підприємців», – каже Катажина Дембковська, керівник групи економічного прогнозування Польського економічного інституту.
  •  З початку війни в Україні до кінця червня 2023 року в базі даних було зареєстровано 29 400 українських ФОПів. Серед галузей переважають будівництво, інформація та звʼязок, а також послуги.
  • У січні 2022 року громадяни України відкрили у Польщі лише 188 підприємств, аналогічна кількість була зафіксована у лютому 2022 року. Ситуація різко змінилася після початку російського вторгнення. У квітні 2022 року, порівняно з березнем, кількість компаній збільшилася майже втричі, а з травня минулого року щомісяця реєструється не менше 1000 нових компаній.
  • З початку 2023 року організація щомісяця фіксує створення понад 2000 українських ФОПів. 
  • «На українські компанії припадає 67% усіх нових іноземних бізнесів і 10% усіх фірм, створених протягом першої половини 2023 року», – додала Дембковська.
  • Більше половини (61%) іноземних фізосіб-підприємців, зареєстрованих із січня 2022 року до червня 2023 року, мають власника з українським громадянством.

Контекст

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

У липні стало відомо, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Йдеться не про доходи з джерел у Польщі, сказано в офіційному листі Міністерства фінансів Польщі. Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють дистанційно, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

В минулорічному рейтингу «Друзів України» перші місця посідають Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. Серед важливих критеріїв у рейтингу – допомога Україні та біженцям (у млрд євро) та сума допомоги країни у відсотках до її ВВП. Найбільшу допомогу виділили США – €44,5 млрд, Німеччина – €7,6 млрд, Велика Британія – €6,6 млрд. Польща, яка надала Україні допомоги на €5,1 млрд, обігнала за цим показником Францію, Канаду, Італію та Іспанію. Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найщедріші – це Естонія – 1,13% від ВВП, Латвія – 1,03% та Польща – 0,88%.

У січні Польський економічний інститут повідомив, що 2022 року український бізнес становив 45% усіх нових іноземних компаній, які відкрилися у Польщі, загалом у Польщі налічувалось 24 100 компаній з українським капіталом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні