Категорія
Новини
Дата

Українці відкрили рекордну кількість нових бізнесів у Польщі з початку року

2 хв читання

У 2022 році українці відкрили в Польщі близько 16 000 індивідуальних підприємців (ФОП), а у першому півріччі 2023-го їх було майже 14 000, майже кожна десята компанія, створена в Польщі, була українською, повідомляє Польський економічний інститут.

Ключові факти

  • «З жовтня по грудень 2022 року ми спостерігали зниження темпів створення нових компаній, але 2023 приніс рекордні обсяги. У першому півріччі зареєстровано 13900 фізосіб-підприємців», – каже Катажина Дембковська, керівник групи економічного прогнозування Польського економічного інституту.
  •  З початку війни в Україні до кінця червня 2023 року в базі даних було зареєстровано 29 400 українських ФОПів. Серед галузей переважають будівництво, інформація та звʼязок, а також послуги.
  • У січні 2022 року громадяни України відкрили у Польщі лише 188 підприємств, аналогічна кількість була зафіксована у лютому 2022 року. Ситуація різко змінилася після початку російського вторгнення. У квітні 2022 року, порівняно з березнем, кількість компаній збільшилася майже втричі, а з травня минулого року щомісяця реєструється не менше 1000 нових компаній.
  • З початку 2023 року організація щомісяця фіксує створення понад 2000 українських ФОПів. 
  • «На українські компанії припадає 67% усіх нових іноземних бізнесів і 10% усіх фірм, створених протягом першої половини 2023 року», – додала Дембковська.
  • Більше половини (61%) іноземних фізосіб-підприємців, зареєстрованих із січня 2022 року до червня 2023 року, мають власника з українським громадянством.

Контекст

Через війну понад 5 млн українців виїхали за кордон. 71% українських переселенців у Польщі утримують себе самостійно, у тому числі працюючи на українські компанії. Вже із серпня вони могли б отримати статус податкових резидентів у країні перебування і ризикували сплатити податки двічі. 

У липні стало відомо, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі. Йдеться не про доходи з джерел у Польщі, сказано в офіційному листі Міністерства фінансів Польщі. Мінфін Польщі повідомив, що українці, які працюють дистанційно, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

В минулорічному рейтингу «Друзів України» перші місця посідають Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. Серед важливих критеріїв у рейтингу – допомога Україні та біженцям (у млрд євро) та сума допомоги країни у відсотках до її ВВП. Найбільшу допомогу виділили США – €44,5 млрд, Німеччина – €7,6 млрд, Велика Британія – €6,6 млрд. Польща, яка надала Україні допомоги на €5,1 млрд, обігнала за цим показником Францію, Канаду, Італію та Іспанію. Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найщедріші – це Естонія – 1,13% від ВВП, Латвія – 1,03% та Польща – 0,88%.

У січні Польський економічний інститут повідомив, що 2022 року український бізнес становив 45% усіх нових іноземних компаній, які відкрилися у Польщі, загалом у Польщі налічувалось 24 100 компаній з українським капіталом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні