Категорія
Новини
Дата

Українські підприємці закликали визначити Харківщину зоною бойових дій і звільнити місцевий бізнес від оподаткування

Спілка українських підприємців звернулася до уряду щодо затвердження списку територій ведення бойових активних дій, щоб звільнити від оподаткування підприємців Харківщини, виробничі потужності яких постраждали від обстрілів, йдеться в заяві СУП. Звернення підтримали Український клуб аграрного бізнесу та низка харківських підприємців.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними СУП, через розбіжності в розумінні того, які території вважати такими, «де велися (ведуться) активні бойові дії», а які – зонами «можливого» ведення бойових дій частина підприємців Харківщини не можуть скористатися правом на звільнення від оподаткування.
  • Зазначається, що це право передбачене для всіх підприємців, які постраждали внаслідок ведення бойових дій, Законом України №3050-IX, який набрав чинності 11 квітня 2023 року.
  • СУП закликає переглянути критерії визначення зон, на яких велися (ведуться) активні бойові дії, і включати не лише території, де безпосередньо проходили бої, але і прифронтові зони.
  • Також СУП звернулась до Офісу президента, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради, Мінреінтеграції, комітету ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики для захисту інтересів підприємців східних і південних регіонів.

Українські підприємці вимагають:

  1. Усунути невизначеність щодо сплати податків і сплати за землю на територіях, де велися чи ведуться бойові дії.
  2. Скоригувати перелік територій, де велися чи ведуться активні бойові дії, зокрема, включити в нього Харків та всю Харківську область або переглянути норми про звільнення від податків і обов’язку відновлення втрачених первинних документів (поширити їх на всі території, де ведуться бойові дії).
  3. Врахувати пропозиції Харківської ОВА щодо територій, які потрібно включити до переліку зон, де велися активні бойові дії.
  4. Узаконити актуалізований перелік територій активних бойових дій шляхом внесення доповнень у наказ Мінреінтеграції №309, яким керується податкова служба в питаннях звільнення від оподаткування підприємців, виробничі потужності яких постраждали внаслідок бойових дій.

Контекст

Нещодавно Спілка українських підприємців представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік, йдеться у заяві підприємців, яку оприлюднив співзасновник UBC Group Ігор Гуменний. В СУП зазначили, що для досягнення цього показника Україні необхідно створити найкращі умови для ведення бізнесу в Європі.

Підприємці вважають, що зростання на 10% в рік можливе лише завдяки створенню нових промислових потужностей, які повністю орієнтовані на експорт.

Представники бізнесу наголосили на необхідності забезпечити: проходження митниці за одну годину в будь-яку країну, швидке відшкодування ПДВ для промислового експорту, а також припинення силового впливу на бізнес.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні