«Десять по десять». Українські підприємці представили свою програму розвитку економіки
Категорія
Новини
Дата

«Десять по десять». Українські підприємці представили свою програму розвитку економіки

Спілка українських підприємців (СУП) представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік, йдеться у заяві підприємців, яку оприлюднив співзасновник UBC Group Ігор Гуменний. В СУП зазначили, що для досягнення цього показника Україні необхідно створити найкращі умови для ведення бізнесу в Європі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Єдиний спосіб подолати бідність, повернути людей на батьківщину, вибудувати армію та оборонну промисловість – скачкоподібне економічне зростання ВВП від 10% на рік» – йдеться у заяві спілки.
  • Підприємці вважають, що зростання на 10% в рік можливе лише через створення нових промислових потужностей, які повністю орієнтовані на експорт.
  • Представники бізнесу наголосили на необхідності забезпечити: проходження митниці за одну годину в будь-яку країну, швидке відшкодування ПДВ для промислового експорту, а також припинення силового впливу на бізнес.
  • В СУП також закликали до проведення економічних реформ, зокрема, запровадження нової індустріальної політики із списком пріоритетних напрямків виробництва, зниження ЄСВ, спрощення трудового законодавства та зменшення бюджетних витрат, за винятком оборони та безпеки.
  • Також, згідно із заявою, бізнес потребує безкоштовного і швидкого підключення до електро- та газових мереж при визначеній сумі інвестицій у нове виробництво, звільнення від більшості податків на 5 років при інвестиції у виробництво, починаючи з визначеної суми, і якомога менше нових регуляцій.
  • «Нам хочеться бачити Україну через 10 років процвітаючою, відкритою до бізнесу, повноправним членом спільноти європейських держав», – додали підприємці.

Контекст

Реальний ВВП України за 2022 рік впав на 29,1%, свідчить оперативна оцінка Державної служби статистики. За підсумками 2021-го економіка України зросла на 3,4%. Падіння ВВП у першому кварталі сягнуло 14,9%, у другому – 36,9%, у третьому – 30,6%, у четвертому – 31,4%. Загалом за 2022 рік реальний ВВП України впав на 29,1%.

Номінальний ВВП України за 2022 рік досяг 5,19 трлн грн. 

Наприкінці січня 2023-го НБУ оновив прогнози на цей рік, згідно із ними, ВВП практично не зростатиме, інфляція буде нижчою за 20%.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункта – до -0,5%

Українська економіка стабілізувалася після торішнього падіння на 29%, і цьогоріч очікується ледь помітне економічне відновлення на 2% завдяки покращенню безпекової ситуації та логістики, йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні