Категорія
Новини
Дата

Українські виробники БПЛА зможуть закладати у контракти з Міноборони 25% прибутку – Резніков

Українські виробники безпілотних літальних апаратів (БПЛА) зможуть закладати у контракти з Міністерством оборони до 25% прибутку для розвитку індустрії. Про це заявив на пресконференції міністр оборони Олексій Резніков.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міністр заявив, що уряд прийняв постанову, яка дає змогу закладати 25% прибутку для розвитку індустрії. 
  • Крім того, за ініціативи Міноборони спрощено процедуру постановки на озброєння БПЛА українських виробників. «Раніше для того, щоб новий дрон поставити на озброєння, потрібно було два роки. Зараз же, якщо ви гарантуєте якість, проходите перевірку, – три тижні, і ваша «пташка» у війську», – наголосив Резніков. 
  • Також міністр повідомив, що Кабмін спростив та прибрав деякі мита для ввезення комплектуючих для розробки дронів.

Контекст

Раніше Кабмін вніс зміни до постанови від 11 листопада минулого року і визначив, що у складі вартості товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони може бути вказано прибуток виконавця. Водночас враховані не всі побажання міністерства у частині захисту українського бізнесу, заявляв Резніков. Він нагадав, що у Міноборони є чинні контракти з лідерами українського ОПК, які закінчуються у 2024-25 роках, є сотні чинних контрактів з українськими виробниками до кінця цього року. «Як з ними бути? Як бути з тими, що вже виконані? Зберігається можливість подвійного трактування норм і тиску на бізнес. Міноборони з таким підходом не погоджується, тому ми продовжимо оскаржувати підхід Держаудитслужби до правозастосування у суді», – зазначив міністр оборони.

Напередодні уряд скасував постанову №335, яка забороняла постачальникам Міноборони під час війни закладати власний прибуток у контракти з державою, що стало підставою для претензій з боку Держаудитслужби. Відомство заявило, що виявило порушення на 2,5 млрд грн у контрактах Міноборони. На думку аудиторів, згідно із рішенням Кабміну про оборонні закупівлі, постачальники Міноборони під час війни не мали закладати власний прибуток у контракти з державою. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні