Категорія
Новини
Дата

Виробники можуть отримати податкові пільги на ввезення обладнання на початку 2023 року – Гетманцев

1 хв читання

Українські виробники можуть отримати податкові пільги на ввезення обладнання та комплектуючих, які використовуються для власного виробництва. Про це сказав в інтервʼю Forbes голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • «У січні плануємо ухвалити закон, який на період воєнного стану звільняє від ввізного мита та ПДВ обладнання та комплектуючі, що використовуються для власного виробництва», – зазначив Гетманцев. 
  • За його словами, також документ передбачає на період воєнного стану та шість місяців після його завершення введення пільгових рентних ставок на руду, яка використовується для виробництва металу. 
  • Він наголосив, що для аграрного бізнесу вже діє найвигідніша система оподаткування у Європі – четверта група спрощеної системи оподаткування. 
  • Гетманцев нагадав, що Експортно-кредитне агентство долучили до програми «5-7-9», запустивши програму портфельного страхування передекспортного фінансування. «Експортери можуть взяти кредит до 20 млн грн, а ЕКА гарантує банку повернення 85% суми кредиту в разі неповернення позики. Державні банки вже кредитують за цією програмою», – додав голова профільного комітету Верховної Ради.
  • Гетманцев зазначив, що вже діють пільги з податків на землю та нерухоме майно. «Плануємо також пільги по четвертій групі спрощеної системи для аграріїв. Фактично звільняємо все, що не може використовуватись у господарській діяльності. Наприклад, є запит від мобільних операторів щодо звільнення ренти на користування частотами для вишок, які розташовані на деокупованих територіях, а також – на використання води енергогенеруючими компаніями», – додав народний депутат.

Контекст

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. 

Але вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловився міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

Зараз в Офісі президента планують повернутися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з МВФ про нову програму розширеного фінансування (EFF), розповіли три співрозмовники Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». В якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу Податкової служби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні