Категорія
Новини
Дата

Скасування пільг, підвищення акцизів та суворіші покарання. Forbes дізнався, за яких умов влада готова повернутись до ідеї податкової реформи «10-10-10»

В Офісі президента (ОП) повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з Міжнародним валютним фондом про нову програму розширеного фінансування (EFF), розповіли три співрозмовники Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». У якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу Податкової служби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Ключова умова проведення реформи – повна ліквідація усіх пільг та диференційованих ставок, розповідає один з авторів нової концепції на правах анонімності.
  • Інший елемент – підвищення низки податків. Серед компенсаторів, які розглядають в ОП, –запровадження прогресивної ставки на ренту на видобуток корисних копалин (руда, газ, нафта, вугілля), вищі акцизи на пальне та алкоголь, а також податки на забруднення, зокрема металургійний пил. 
  • Автори реформи не виключають запровадження додаткового оподаткування експорту сировини (наприклад, руди, зерна чи деревини), на що припадає 73% всього українського експорту.
  • Зросте і відповідальність за порушення податкового законодавства для бізнесу, зазначає співрозмовник в ОП на правах анонімності. Зокрема, Податкова служба отримає доступ до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків, додає він.
  • Натомість підприємцям гарантуватимуть вчасне відшкодування ПДВ та відсутність проблем із податковою. «Податок на додану вартість буде розподілятися на дві частини: одна буде йти до спецфонду, з якого буде відшкодовуватися ПДВ, а інша до бюджету», – каже нардеп від «Слуги народу» Марʼян Заблоцький, який бере участь у розробці проєкту.

Контекст

Масштабну податкову реформу в серпні презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. 

Проте вона не знайшла значної підтримки у влади. Проти ідеї висловився міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні