Категорія
Новини
Дата

Український бізнес адаптується до війни. Половина підприємств працюють у довоєнному режимі

Український бізнес відновлюється та будує плани на майбутнє в Україні, свідчить опитування дослідницької компанії Gradus Research, яке проводилося наприкінці травня. За даними опитування, 50% компаній повернулися до роботи в довоєнному режимі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бізнес активно адаптується до існування в новій реальності, йдеться у коментарі до результатів опитування. Половина (50%) опитаних компаній працюють у довоєнному режимі. Ще більше третини (38%) – працюють частково. 4% респондентів навіть створили новий бізнес після початку великої війни.
Український бізнес адаптується до війни. Половина підприємств працюють у довоєнному режимі /Фото 1
  • 50% опитаних підприємців декларують, що бізнес частково чи повністю трансформувався або перебуває в цьому процесі. Ще 16% респондентів кажуть про необхідність галузевої трансформації, проте вона ще не відбулася.
Український бізнес адаптується до війни. Половина підприємств працюють у довоєнному режимі /Фото 2
  • Якщо в липні 2022 року 50% опитаних компаній здійснювали чи планували релокацію бізнесу, то наразі спостерігається протилежний тренд – 62% респондентів кажуть, що бізнесу не потрібно переїжджати.
  • 70% респондентів, чий бізнес був релокований чи планує релокацію, перенесли його в межах України. Ще 13% опитаних заявляють, що їх бізнес перенесений в межах країни, при цьому його географія розширилась також і за кордон.
Український бізнес адаптується до війни. Половина підприємств працюють у довоєнному режимі /Фото 3
  • Попри все представники бізнесу не мають ілюзій щодо швидкого закінчення війни, зазначає Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка Gradus Research. «Якщо минулого літа найбільша частка респондентів (34%) вважала, що активні бойові дії в Україні триватимуть до зими 2022, то наразі 27% прогнозують завершення війни до кінця наступного року, а ще 29% кажуть, що війна триватиме довше. Це свідчить про те, що і українське суспільство, і бізнес знаходяться у стані мобілізації внутрішніх ресурсів», – зазначає вона. 
Український бізнес адаптується до війни. Половина підприємств працюють у довоєнному режимі /Фото 4

Контекст

У травні бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, попри повномасштабну війну. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. У травні ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50,5 проти 51,5 у квітні.

Цьому сприяли відновлення енергосистеми, пожвавлення внутрішнього попиту, зокрема завдяки поступовому поверненню українців з-за кордону, а також зміцнення курсу гривні.

За даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, у лавах української армії захищають країну співробітники 83% компаній. При цьому в 43% бізнесів мобілізовані критичні спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, електрики, механіки, машиністи, водії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні