Джо Байден. Академія Повітряних сил США, 1 червня 2023 року. /Getty Images
Категорія
Лідерство
Дата

«Не дозволяйте синдрому самозванця впливати на себе». Forbes вибрав головне з настанов випускникам від Джо Байдена, Білла Ґейтса, Опри Вінфрі та інших лідерів думок

Джо Байден. Академія Повітряних сил США, 1 червня 2023 року. Фото Getty Images

Американські університети та коледжі часто запрошують відомих політиків, бізнесменів і діячів культури виступити на церемоніях вручення дипломів. Цього року Джо Байден, Санна Марін, Білл Ґейтс, Том Генкс та інші відомі люди дали поради випускникам про життя й роботу.

Цього року на церемоніях, присвячених випускникам, запрошені промовці пригадували власні труднощі, закликали захищати правду, а також ділилися мудрістю, яку самі хотіли б почути у цьому віці.

Ось найкращі цьогорічні поради про карʼєру, які будуть корисні не лише новим учасникам ринку праці.

Опра Вінфрі

Гендиректорка Oprah Winfrey Network

Університет Теннессі, 6 травня 2023 року

Getty Images

Опра Вінфрі. Університет Теннессі, 6 травня 2023 року. Фото Getty Images

Під час промови у своїй альма-матер Вінфрі розповіла про те, що їй залишався один іспит для отримання диплома, коли вона почала карʼєру на телебаченні. Вона порадила дослуха́тися до внутрішнього голосу та не ігнорувати можливості, які зʼявляються на шляху.

«Ти починаєш розуміти себе і визначати найважливіше для тебе, – сказала Вінфрі. – Кожне моє правильне рішення починалося з того, що я прислуха́лася до того несміливого, тихого голосу».

Вінфрі також зазначила, що не можна дозволяти синдрому самозванця впливати на себе. Щоб цього не допустити, треба знати, хто ти є і що саме ти відповідаєш за власне майбутнє.

Білл Ґейтс

Філантроп і співзасновник Microsoft

Університет Північної Аризони, 13 травня 2023 року

Getty Images

Білл Ґейтс. Університет Північної Аризони, 13 травня 2023 року (саме на фото Білл Ґейтс у мантії Гарвардського університету в 2007). Фото Getty Images

Ґейтс, який відомий своїм рішенням покинути Гарвард заради заснування Microsoft, дав пʼять порад, які хотів би почути на випускному, якого у нього ніколи не було.

  1. Ваше життя – не вистава на одну дію. «Нині на вас ймовірно дуже тисне необхідність прийняти правильне рішення стосовно свого карʼєрного шляху. Вам може здатися, що сьогоднішні рішення безповоротні й незмінні. Аж ніяк, – каже Ґейтс. – Ви не повинні до кінця життя робити те, що ви робитимете завтра або впродовж наступних 10 років».
  2. Хай який ти розумний, завжди є простір для навчання. Ґейтс наголошує на тому, що ми вчимося усе життя. «Коли я покинув університет, думав, що вже все знаю, – розповів він. – Згодом усвідомив, перший крок до вивчення чогось нового – це звернути увагу на те, чого ти не знаєш, а не на те, що тобі відомо».
  3. Схиляйтеся до роботи, яка сприяє розвʼязанню проблем. Ґейтс закликав своїх слухачів працювати у практичних сферах, щоб зробити цей світ кращим. «Добре те, що ви випускаєтеся у час неймовірних можливостей для допомоги людям. Щодня зʼявляються нові індустрії й компанії, які дають вам змогу заробити, змінюючи світ на краще. А науковий і технологічний прогрес ще більше з цим допомагають», – сказав Ґейтс.
  4. Не варто недооцінювати силу дружби. Ґейтс зауважив, що дружба може дуже вплинути на карʼєру. «Коли я був школярем, подружився з іншим учнем, із яким у нас були спільні інтереси, як-то науково-фантастичні романи та журнали про компʼютери, – поділився він. – Я тоді й уявити не міг, куди приведете мене ця дружба. Тим другом був Пол Аллен, і ми разом заснували Microsoft».
  5. «Якщо ви вирішили відпочити, це не означає, що ви слабак». Ґейтс сказав, що до цього висновку він йшов довго і хотів би почути таку пораду раніше. «Коли я був у вашому віці, то не вірив у відпустки чи вихідні – ані для себе, ані для інших. З віком, а особливо після народження дітей, я зрозумів, що в житті є й інші речі, окрім роботи. Приділяйте час стосункам. Не забувайте святкувати з нагоди своїх успіхів. Давайте собі час оговтатися від невдач. Робіть перерви, коли відчуваєте потребу. І давайте такі можливості оточенню», – закликав Ґейтс.

Джо Байден

Президент США

Університет Говарда, 13 травня 2023 року

Академія Повітряних сил США, 1 червня 2023 року

Getty Images

Джо Байден. Академія Повітряних сил США, 1 червня 2023 року. Фото Getty Images

Цього року Байден виголосив промови перед випускниками двох навчальних закладів.

Спершу його послухали в Університеті Говарда, ВНЗ переважно для темношкірих студентів. Він говорив про внутрішні американські конфлікти, серед яких ідеологія переваги білих, яку він назвав «найбільшою терористичною загрозою США».

Байден закликав випускників бути безстрашними й ніколи не здаватися, хай ким би вони не були у майбутньому – чи то правозахисниками, чи то художниками, які формують культуру.

«Не мені вам розповідати, що безстрашний рух до справедливості часто зустрічає активний опір найстаріших і найзловісніших сил, – сказав Байден. – Усе тому, що ненависть ніколи не зникає. Вона лише ховається, а коли дати їй трохи кисню, вона знову показується».

Під час промови перед кадетами Академії повітряних сил президент подякував їм і сказав, що їхня служба стає все більш необхідною у цьому розділеному світі. Він порадив їм залишатися вірними своїм моральним принципам: «Хай які зміни й випробування чекають далі, ваш характер, моральна свідомість і здібності повинні бути непохитними».

Санна Марін

Колишня премʼєр-міністерка Фінляндії

Університет Нью-Йорка, 17 травня 2023 року

Getty Images

Санна Марін. Університет Нью-Йорка, 17 травня 2023 року. Фото Getty Images

Колишня премʼєрка Фінляндії покинула офіс у березні після складних виборів, які закінчилися перевагою правих. Тоді Марін залишила посаду голови Соціал-демократичної партії у квітні, сказавши, що сподівається таким чином «відкрити для себе нову сторінку».

Коли восени у мережу потрапили відео того, як вона розважається з друзями, багато жінок побачили себе у Марін, на яку посипався шквал критики через це.

Марін порадила студентам бути безстрашними в усьому, що вони роблять. «Бути представником влади – не те саме, що представляти народ, і це потрібно змінити, – сказала Марін. – Я теж хочу змін, але не можу їх здійснювати самотужки. Мені потрібні ви та інші, щоб зробити цей світ справедливішим, екологічно свідомішим і рівним для всіх».

Ніколь Ганна-Джонс

Журналістка і лауреатка Пулітцерівської премії, New York Times Magazine

Коледж Спеллман, 21 травня 2023 року

Getty Images

Ніколь Ганна-Джонс. Коледж Спеллман, 21 травня 2023 року (саме на фото Ніколь Ганна-Джонс у мантіі коледжу Морхауз в 2021 році). Фото Getty Images

Ганна-Джонс – авторка «Проєкту 1619», ініціативи, що присвячена розслідуванню історії американського рабства та його наслідків. Журналістка поділилася власним досвідом того як це, рости й працювати там, де ти іноді єдина темношкіра жінка.

Вона закликала всіх мати силу памʼятати про своє коріння: «Успіх не означає, що тобі потрібно залишити позаду свою громаду».

«Цілком можливо досягти успіху в тих сферах, до яких, на думку деяких, ти не належиш. І при цьому не потрібно йти на компроміс із совістю чи власними переконаннями. Успіх не означає, що ти повинна виглядати, говорити чи думати певним чином. Я стою тут із червоним волоссям, великими кільцями у вухах і у «джорданах» на ногах. Розповідаю вам про те, що ваш вигляд не має нічого спільного з вашими інтелектом, амбіціями й гідністю».

Зосереджуйтесь на тому, що ви можете контролювати: «Ви не можете контролювати те, як вас сприймають люди, як вони судять вас чи ставляться до вас. А от власну досконалість контролювати можна».

Гамді Улукая

Засновник і гендиректор Chobani

Університет Аделфі, 23 травня 2023 року

Гамді Улукая не вперше виголошує промову перед випускниками різних ВНЗ, від Гарварда до Вортона. Але цього року він повернувся туди, де почалося його нове життя та карʼєра у США. Він деякий час вчився в Аделфі у 1994-му, коли приїхав у Штати з Туреччини з заощадженнями місяці на два й поганою англійською. Засновник йогуртової компанії сказав випускникам, що життя «змусить вас до змін» не один раз.

«Я не кажу, що це не лякатиме вас, – сказав Улукая. – Мені було страшно на кожному кроці мого шляху, але я ніколи не дозволяв цьому страху завадити мені рухатися вперед. Я не давав йому засліпити себе та не побачити можливості у невідомому. Не бійтеся боятися».

Том Генкс

Актор

Гарвард, 25 травня 2023 року

Getty Images

Том Генкс. Гарвард, 25 травня 2023 року. Фото Getty Images

Промова Генкса була просякнута жартами (один із них про те, що він сам не вчився в Гарварді), але також і серйозними думками. Він закликав випускників захищати правду та американські переконання.

Оскароносний актор сказав, що дорослим американцям «треба віднести себе до одного з трьох таборів: хто приймає свободу для всіх і кожного, хто не приймає і кому байдуже. Тільки перший табір працює для того, щоб створити більш досконалий союз, нероздільну націю. Всі інші заважають».

Він додав, що відповідальність лежить на кожному з нас, а успіх виглядає для кожного інакше. «Це несправедливо, але не дайте несправедливості озлобити вас. Я ніколи не вчився у Гарварді, не послухав тут жодної лекції й ніколи не був у тутешній бібліотеці, але я достобіса добре заробляю, прикидаючись людиною, яка все це робила. Такий вже світ, дітки».

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні