Українці досі користуються російськими фінансовими застосунками. Їхня частка становить 50% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українці досі користуються російськими фінансовими застосунками. Їхня частка становить 50%

Getty Images

Російські застосунки досі працюють у телефонах українських користувачів, повідомив співзасновник Netpeak Group Артем Бородатюк. Більше 50% всіх встановлень в Україні припадає на застосунки, що розробили на Росії.

Ключові факти

  • Зокрема, команди Saldo Apps та ASObot нарахували 16 популярних в Україні облікових застосунків, які мають російських розробників. 
  • З 1 березня 2022-го по 31 липня 2023 року українці завантажили ці застосунки 700 000 разів і сплатили за користування ними $250 000.
  • Хоча динаміка частки завантажень за 1,5 роки зменшилася, але тримається близько 50%, додав Бородатюк.
  • У Netpeak зазначають, що використання російських фінансових застосунків забезпечує фінансову допомогу ворогу.
  • Також це може завдати потенційної шкоди захисникам. «Застосунки отримують доступ до ваших індивідуальних даних та за законом 152-ФЗ «Про персональні дані» можуть передавати їх ФСБ», – пояснює Бородатюк.
  • Щонайменше п’ять популярних серед українців російських фінансових додатків запитують доступ до геолокації. Ці застосунки несуть загрозу і банківським рахункам. Наприклад, додаток Zenmoney бере в українців логін і пароль до Приват24.
Українці досі користуються російськими фінансовими застосунками. Їхня частка становить 50% /Фото 1

Інфографіка: Saldo Apps та ASObot

Контекст

У листопаді минулого року український бізнес був занепокоєний використанням російських мобільних застосунків для навігації. За інформацією компаній-членів ЄБА, близько 15% водіїв служб таксі та приватних авто використовують мобільні застосунки, які опосередковано підконтрольні уряду РФ, наприклад, «2GIS» та «Яндeкс.Карти і Навігатор». 

Асоціація звернулася з листом до секретаря Ради Безпеки та Оборони України Олексія Данілова з проханням звернути увагу на ситуацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні