Категорія
Новини
Дата

ЄБА закликала РНБО перевірити російські мобільні застосунки для навігації

Український бізнес занепокоєний використанням російських мобільних застосунків для навігації, йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації. За інформацією компаній-членів ЄБА, близько 15% водіїв служб таксі та приватних авто використовують мобільні застосунки, які опосередковано підконтрольні уряду РФ, наприклад «2GIS» та «Яндeкс.Карти і Навігатор». 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У асоціації інформують, що в таких містах як Харків, Одеса та Дніпро частка користувачів цих додатків складає близько половини від всіх користувачів застосунків для навігації.
  • Згідно із повідомленням, активне використання таких застосунків потенційно може нести цілу низку небезпек, серед яких: відстеження ситуації агресором на автошляхах в режимі онлайн; можливість визначати місце роботи/проживання користувачів, у тому числі військовослужбовців та працівників підприємств критичної інфраструктури; накопичення персональних даних та іншої особистої інформації громадян України.
  • Зазначається, що додатки можуть здійснювати побудову і постійне оновлення деталізованих мап міст включно з поверховими планами будівель, а також збирати інформацію за рахунок тисяч користувачів.
  • «Асоціація звернулась з листом до секретаря Ради Безпеки і Оборони України Олексія Данілова з проханням звернути увагу на ситуацію що склалась, детально проаналізувати можливі ризики та відповідним чином прореагувати», – йдеться у повідомленні. 
  • Водночас громадська спілка «Асоціація відповідальних перевізників» повідомляє, що іранські дрони можуть використовувати дані навігаторів в смартфонах українців. «Shahed 136 не керується оператором, а просто йде за заданим маршрутом і вражає ціль за заздалегідь заданими координатами. Тобто фактично 15% водіїв в режимі реального часу можуть опосередковано допомагати прокладати такі маршрути до цілей», – зазначає радник голови ГС з питань законодавства Олександр Дяченко.
  • Мінцифри проінформувало спілку, що вже звернулось до корпорацій «Google» та «Apple» щодо припинення використання водіями мобільних застосунків для навігації «2-GIS» та «Яндeкс.Карти і Навігатор» по всій території України.

Контекст

У російських ракетах та дронах, які вбивають українців, встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою навігаційної системи ГЛОНАСС. Тому іноземні компанії мають припинити виробляти такі чипи та забрати функцію підтримки цієї системи з усіх своїх пристроїв, йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України. 

Низка іноземних компаній до сьогодні продовжує виробляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС: Linx Technologies (США); Broadcom (США); Qualcomm (США); Telit (США); Maxim Integrated (США); TRIMBLE (США); Cavli Wireless (США); u-blox AG (Швейцарія); STMicroelectronics (Швейцарія); Sierra Wireless (Канада); NovAtel (Канада); Septentrio (Бельгія); Antenova (Британія).

За останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а і на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні