Категорія
Новини
Дата

Українці втратили 89 500 автівок через війну. Проєкт «Росія заплатить» оцінив їх вартість в $1,3 млрд

1 хв читання

З початку повномасштабної війни українці втратили 89 500 автівок на $1,3 млрд, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури на 2 травня становить майже $92 млрд, загальні втрати економіки – $564-600 млрд. 

Ключові факти

  • У нових обрахунках проєкту додані оцінки КSЕ щодо втрат легкових автомобілів (визначені на основі непрямих методів), що відбулися внаслідок знищення, пошкодження чи захоплення приватних авто. За оцінками аналітиків КSЕ, таких щонайменше 89 500, а загальна вартість таких авто, за попередніми оцінками, складає понад $1,3 млрд.
  • Станом на 2 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури сягнула майже $92 млрд або 2,7 трлн грн. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на майже $4,5 млрд.
  • Загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати, коливаються від $564 млрд до $600 млрд, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE.
  • Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 195 заводів та підприємств, 231 медзаклад, 543 дитсадки, 295 мостів та мостових переходів, 151 обʼєкт складської інфраструктури. 
  • Прямі втрати підприємств (активів, складів) від війни вже складають близько $10 млрд. 
Українці втратили 89 500 автівок через війну. Проєкт «Росія заплатить» оцінив їх вартість в $1,3 млрд /Фото 1

Методологія

Проєкт «Росія заплатить» фокусується на оцінці прямих втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо) та оцінці фінансової вартості цих втрат. 

На цей час в межах проєкту не здійснюється оцінка загальних втрат економіки, що включають не лише прямі втрати інфраструктури, але також численні «побічні» втрати, які економіка зазнала внаслідок війни (закриття значної кількості підприємств; втрати сотнями тисяч людей домівок і роботи; припинення будь-яких інвестицій; скорочення споживчого попиту громадян тощо).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні