Категорія
Новини
Дата

З початку війни українці ввезли понад 19 000 автівок без мита. Це перешкоджає поставкам гумдопомоги – Митниця

Від початку війни в Україну завезли 19 000 автомобілів у пільговому режимі, який скасовує мита. Пільгами також скористалися для завезення шкіряного взуття, сиру, телефонії. Це спричиняє проблеми для завезення гуманітарної допомоги, пише «Економічна правда» з посиланням на довідку Державної митної служби.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Телефонії ввезли 32,5 т, шкіряного взуття – 283 т, сирів – ще 411 т. Лише з цих товарів мало бути сплачено 1,3 млрд грн платежів.
  • Автівок завезли понад 19 000, від чого бюджет недоотримав ще понад 2 млрд грн. Водночас митними пільгами скористалися українці, що купували автомобілі преміумкласу вартістю понад мільйон гривень. Наприклад, MERCEDES-BENZ S560 вартістю 3,7 млн грн, MERCEDES-BENZ S400 за 3,3 млн грн, AUDI Q7 за 2,4 млн грн.
  • У Митниці звернули увагу, що ввезені у період дії пільги (8–21 квітня) товари не були предметами першої необхідності та такими, що забезпечують безперебійну роботу економіки. При цьому мита з їхнього ввезення формують суттєву частку доходів бюджету, пише «Економічна правда».
  • Оформлення нових транспортних засобів займає багато часу, через що у чергах простоюють волонтери з гуманітарними вантажами та військовою допомогою. 

Контекст

Президент Володимир Зеленський на початку квітня підписав закон про звільнення від мита та податку на додану вартість (ПДВ) імпорт товарів. Закон звільняє від митних платежів транспортні засоби. 23 квітня заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі. Однак водії часто порушують правила, пише «Економічна правда».

У Митниці підкреслюють, що скасовані мита не лише завдають втрати бюджету з товарів, які не є першою необхідністю, а й шкодять зв’язкам із дружніми державами. Із Польщею з перших днів війни вдалося домовитися про максимальне пришвидшення та спрощення випуску вантажів гуманітарної допомоги, спрощення при переміщенні комерційних вантажів і створення окремих смуг руху для гуманітарних вантажів.

Натомість, наголошують у Митниці, «зважаючи на таку майже рекордну кількість переміщень, враховуючи, що відповідні товари прямують до України без сплати податків, польська сторона відмовилась від попередньо досягнутих домовленостей». Відтак тепер гуманітарні вантажі переміщуються в загальній черзі, потрібно більше часу на проходження пунктів пропуску, а від комерційних вантажів вимагають повний пакет документів для митного оформлення. 

«Найстрашніше, що це вже створює проблеми з доставкою в Україну військової допомоги, а якщо поляки посилять правила, то буде ще гірше і для гуманітарних вантажів, і для постачання техніки», – розповів ЕП співрозмовник в економічному блоці уряду.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні