Категорія
Новини
Дата

Українці з 1 липня зможуть подати заявку в «Ощадбанк» для отримання ґрантів на новий бізнес

Державний «Ощадбанк» з 1 липня розпочне приймати заявки українців для отримання мікроґрантів до 250 000 грн на новий бізнес або розвиток діючого бізнесу, йдеться у повідомленні пресслужби банку. Також розробляється можливість подання заявок через портал «Дія».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ощадбанк» став уповноваженим банком нової державної програми «єРобота». Програма стартує 1 липня. Саме з цієї дати всі охочі зможуть подати заявку з бізнес-планом щодо створення або розвитку власної справи до відділень Ощаду. Наразі розробляється можливість подання заявок й через портал «Дія». 
  • Учасником програми може стати будь-який українець (фізособа) або юридична особа. За рахунок ґранту від держави в розмірі до 250 000 грн підприємець або юридична особа зможуть придбати обладнання, оплатити сировину та матеріали, здійснити часткову оплату оренди. 
  • У разі створення одного або двох робочих місць на період більше 3 років та сплати податків за цей період ґрант не повертається.    
  • Після розгляду проєкту в разі його відповідності критеріям програми ґрантові кошти буде перераховано на окремий рахунок здобувача ґранту в «Ощадбанку». Рішення про надання ґранту прийматиметься Державною службою зайнятості.      

Контекст

Програму «єРобота» анонсував премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Уряд планує видати 20 000 ґрантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік – 5 млрд грн, зазначив Шмигаль. 

Крім того, уряд затвердив дві програми для аграріїв у межах великого проєкту грантової безповоротної підтримки нових бізнесів «єРобота». Учасниками першої можуть бути приватні підприємці, аграрні компанії, фермери, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років. Щоб отримати ґрант, потрібно подати заявку через «Дію» або уповноважений банк. Ключова вимога – працевлаштування робітників і сплата податків. План – видати 3000 ґрантів на загальну суму 7 млрд грн.

Для підтримки садівництва, ягідництва, виноградарства держава планує надавати ґрантову підтримку в розмірі 300 000 – 400 000 грн на 1 га садів (близько 70% від середньої вартості висадки). Отримувачі ґрантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проєкт саду може бути від 1 до 25 га. Гроші надаватимуться на банківський рахунок для закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив. План – висадити до 10 000 га нових садів, бюджет програми – 4 млрд грн.

Загалом на три програми держава виділить 16 млрд грн. Частину коштів на підтримку бізнесу виділять також іноземні партнери. Найближчим часом уряд затвердить програми безповоротної ґрантової підтримки у сфері переробки й IT, йдеться в повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні