Категорія
Новини
Дата

Українці зможуть отримати ґранти до 250 000 грн на новий бізнес. Уряд затвердив три програми на 16 млрд грн

Українці, які хочуть запустити новий бізнес, зможуть отримати безповоротні ґранти до 250 000 грн у межах нової урядової програми «єРобота». Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Загалом уряд затвердив три програми на 16 млрд грн, йдеться в повідомленні Кабміну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд планує видати 20 000 ґрантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік – 5 млрд грн, зазначив Шмигаль. 
  • «Ми говоримо про можливість запустити будь-який мікробізнес, як-то пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо», – сказав премʼєр.
  • Учасником програми може стати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес. Для отримання ґранту треба буде подати заявку через портал «Дія» чи відділення Ощадбанку, додавши до заявки бізнес-план. Протягом 10 робочих днів експерти Ощадбанку та Державного центру зайнятості проведуть оцінку проєкту, і, якщо він відповідає критеріям програми, ґрантові кошти будуть перераховані на рахунок.
  • Держава надаватиме ґрант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку, за словами Шмигаля, можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду.
  • Уряд затвердив ще дві програми для аграріїв у межах великого проєкту ґрантової безповоротної підтримки нових бізнесів «єРобота». Учасниками першої можуть бути приватні підприємці, аграрні компанії, фермери, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років. Щоб отримати ґрант, потрібно подати заявку через «Дію» або уповноважений банк. Ключова вимога – працевлаштування робітників і сплата податків. План – видати 3000 ґрантів на загальну суму 7 млрд грн.
  • Для підтримки садівництва, ягідництва, виноградарства держава планує надавати ґрантову підтримку в розмірі 300 000 – 400 000 грн на 1 га садів (близько 70% від середньої вартості висадки). Отримувачі ґрантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проєкт саду може бути від 1 до 25 га. Гроші надаватимуться на банківський рахунок для закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив. План – висадити до 10 000 га нових садів, бюджет програми – 4 млрд грн.
  • Загалом на три програми держава виділить 16 млрд грн. Частину коштів на підтримку бізнесу виділять також іноземні партнери. Найближчим часом уряд затвердить програми безповоротної ґрантової підтримки у сфері переробки й IT, йдеться в повідомленні.

Контекст

Малий бізнес зазнав колосальних втрат у зв’язку з війною. За даними Європейської Бізнес Асоціації, 15% підприємств втратили понад $100 000, 28% – від $10 000 до $50 000, 40% – до $10 000. При цьому у кожного п’ятого втрати сталися безпосередньо внаслідок бойових дій. Сума збитків, яких було завдано підприємствам, становить близько $2 млн. Водночас тільки 6% змогли пройти перші два місяці війни без втрат.

Майже половині малого бізнесу в Україні не вистачає замовлень, клієнтів за кордоном шукають 45%. Кожен четвертий підприємець потребує грошей на зарплати, обладнання, сировину та матеріали, йдеться в дослідженні платформи Keep Going.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні