Категорія
Новини
Дата

Українців не штрафуватимуть за прострочення кредитів. Як змінилися правила роботи банків та кредитних фінустанов

В Україні змінилися правила роботи банків та небанківських фінустанов, зокрема тих, що надають послуги з кредитування, повідомив НБУ. Зокрема, банки не будуть штрафувати позичальників за прострочення кредитів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом. 
  • У разі допущення прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів. 
  • Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли її встановлення передбачено кредитним договором. 
  • Штраф (пеня) та інші платежі, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення, підлягають списанню. 
  • Нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування є правомірним з боку кредитора. 
  • Кредитні канікули – це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. НБУ рекомендує домовитися безпосередньо з кредитором про кредитні канікули. Якщо позичальники мають достатній запас ресурсів, щоб продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто їх надалі сплачувати, зазначили в НБУ.

Контекст

Верховна Рада ухвалила Закон № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Новий закон змінює низку правил роботи банків та небанківських фінансових установ, зокрема тих, що надають послуги з кредитування. Мета цих змін – полегшити ситуацію для українців-позичальників на час війни та післявоєнного відновлення економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні