«Укренерго» відновило живлення Запорізької АЕС після блекауту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» відновило живлення Запорізької АЕС після блекауту

Getty Images

«Укренерго» відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС, йдеться в повідомленні компанії. Станція переходить на живлення від української енергосистеми.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Напередодні через пошкодження високовольтної лінії ЗАЕС втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів. 
  • Випадок став сьомим за ліком з моменту тимчасової окупації Запорізької АЕС, коли росіяни створили ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС.  
  • «Укренерго» вдалося відновити живлення атомної станції від української енергосистеми.
  • Також через обстріли РФ сталося відключення великої електростанції і низки підстанцій «Укренерго» та обленерго, були знеструмлені споживачі у Запоріжжі.

Контекст

22 травня Росія вкотре вчинила обстріл території України із застосуванням ударних дронів і ракет, внаслідок атаки відключилась остання високовольтна лінія електропередачі «Дніпровська» 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС, повідомляє «Енергоатом». Зазначається, що відключення лінії сталося внаслідок обстрілу з боку окупантів у понеділок вранці, о 5:26. «Вже всьоме від початку окупації (4 березня 2022 року) української станції російськими терористами ЗАЕС переходить у режим блекауту», – проінформували в «Енергоатомі».

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що дизель-генератори станції працюють в аварійному режимі. «Рашисти вкотре ставлять світ на межу катастрофи, порушивши усі принципи ядерної безпеки. Цивілізований світ повинен дати гідну відповідь», – зазначив міністр.

Також він наголосив, що тільки тиск і санкції проти «Росатому» можуть змусити агресора припинити терор.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні