«Укренерго» відновило живлення Запорізької АЕС після блекауту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» відновило живлення Запорізької АЕС після блекауту

1 хв читання

Getty Images

«Укренерго» відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС, йдеться в повідомленні компанії. Станція переходить на живлення від української енергосистеми.

Ключові факти

  • Напередодні через пошкодження високовольтної лінії ЗАЕС втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів. 
  • Випадок став сьомим за ліком з моменту тимчасової окупації Запорізької АЕС, коли росіяни створили ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС.  
  • «Укренерго» вдалося відновити живлення атомної станції від української енергосистеми.
  • Також через обстріли РФ сталося відключення великої електростанції і низки підстанцій «Укренерго» та обленерго, були знеструмлені споживачі у Запоріжжі.

Контекст

22 травня Росія вкотре вчинила обстріл території України із застосуванням ударних дронів і ракет, внаслідок атаки відключилась остання високовольтна лінія електропередачі «Дніпровська» 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС, повідомляє «Енергоатом». Зазначається, що відключення лінії сталося внаслідок обстрілу з боку окупантів у понеділок вранці, о 5:26. «Вже всьоме від початку окупації (4 березня 2022 року) української станції російськими терористами ЗАЕС переходить у режим блекауту», – проінформували в «Енергоатомі».

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що дизель-генератори станції працюють в аварійному режимі. «Рашисти вкотре ставлять світ на межу катастрофи, порушивши усі принципи ядерної безпеки. Цивілізований світ повинен дати гідну відповідь», – зазначив міністр.

Також він наголосив, що тільки тиск і санкції проти «Росатому» можуть змусити агресора припинити терор.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні